Прес-центр12 вересня 2017, 13:09

Підписано договір про творче та наукове співробітництво між Інститутом археології Національної академії наук України та Управлінням культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації.

З метою розвитку наукового та творчого співробітництва, надання взаємної допомоги у галузі проведення досліджень археологічних об’єктів Луганської області за для збереження культурної спадщини 07 вересня 2017 року між Інститутом археології Національної академії наук України та Управлінням культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації було підписано договір про творче та наукове співробітництво. Термін дії договору – до 31.12.2019 року.

          Відповідно до зазначеного договору Інститут археології НАНУ за сприяння Управління організовуватиме на території Луганської області наукові та науково-рятувальні дослідження археологічних об'єктів, здійснюватиме наукову археологічну експертизу програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт, виконання яких може негативно позначитися на стані об'єктів археологічної спадщини, а також облікової документації археологічних об’єктів Луганської області, що вже перебувають під охороною держави як пам’ятки або пропонуються для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

        Інститут археології НАНУ надаватиме співробітникам Управління та уповноваженим особам доступ до наукового архіву звітів про археологічні дослідження.

Таким чином, сьогодні, коли катастрофічно загрозливим став несанкціонований грабунок археологічних пам'яток, налагодження контактів Інституту археології НАНУ з місцевою владою надасть можливість оперативно і професійно проводити археологічні дослідження на території Луганщини з метою вивчення древньої історії нашого краю, бо, як відомо, без знання минулого не можна будувати майбутнє.