Прес-центр4 вересня 2018, 15:09

Що там з «дитячкою»: у Старобільську побувала делегація письменників і видавців дитячої книги

Дитячі книги на сучасну тематику, оригінальне оформлення від українських дизайнерів, шляхи співпраці авторів-початківців із видавцями – це неповний перелік тем, які за годину встигли обговорити старобільчани з письменниками та видавцями у Луганській обласній бібліотеці імені О. М. Горького. Приїзд делегації став частиною літературної події з популяризації дитячого читання у Луганській області.

3 вересня до Старобільська приїхала делегація митців та видавців: письменники Іван Андрусяк та Мія Марченко з видавництва «Фонтан казок», а також представниці інших українських видавництв – Ольга Соколова з «Ірбіс-комікси», Анна Бідун від «Академії». До делегації приєдналася і директор Львівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Лугова. Після спілкування з дітьми у дитячий районній бібліотеці гості відразу подалися до Good library (Луганської ОУНБ імені Горького). Там на делегацію чекала вже доросла аудиторія – студенти-філологи та викладачі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, а також учасники бібліотечного літературного об’єднання «Літературний БУМ».

Анна Бідун показала та прокоментувала новий дизайн серії навчальних посібників для студентів «Alma mater». Пані Анна говорить, що сьогодні, розкриваючи книгу, читач бачить імена українських художніх ілюстраторів, дизайнерів. Це показник того, що українські митці користуються популярністю через оригінальні підходи до оформлення книг.

Поговорили і про комікси. Видавці кажуть, що комікс-культура в Україні ще не досягнула цілковитого розуміння з боку читача. Але вже сьогодні ситуація змінюється, бо змінюється сам читач.

Мія Марченко презентувала свою фентезійну книгу для підлітків «Місто Тіней». Авторка розповіла про те, що шість років писала повість-фентезі та взяла за основу свою мандрівку до Риги. Пані Мія також розказала, як письменникам-початківцям краще стукати у двері видавництв, аби їх надрукували.

Студентам, які незабаром готуватимуться до занять за темою «Нової дегенерації», стала в пригоді розмова з Іваном Андрусяком. Письменник почав читати, як він висловився, дорослу поезію та обговорювати її зі студентами.

Бібліотеці гості подарували презентовані книги та наукову літературу.

Ця зустріч укотре підштовхнула видавців, авторів, бібліотекарів і читачів до вкрай важливого усвідомлення – українська дитяча книга великими кроками переорієнтовується на сучасного і дорослого, і молодшого читача.