Прес-центр4 cічня 2019, 12:01

Свята тривають: «Пустіть до хати колядувати!»

Група студентів ОКЗ «Сєвєродонецький коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва» під керівництвом завідувачки навчально-методичним кабінетом Михалевої О.Є. привітала колядками викладачів та студентів з прийдешнім святом - Різдвом Христовим. Вони виконали декілька старовинних і сучасних пісень-колядок, найкращих зразків колядкового мистецтва.

Важливо знати, що за обробку та відновлення колядок бралися видатні композитори: Микола Лисенко, Станіслав Людкевич та інші. Найдавнішою сучасною колядою є «Бог предвічний», що відома ще з 1780 року. Колядують її у кожному домі не лише на Україні, а й у Європі.

Перед сучасною фольклористикою стоїть завдання і надалі продовжити дослідження багатої скарбниці українських колядок та щедрівок, зокрема їх образності й поетики на тлі всього жанрового багатства українського пісенного фольклору та, безперечно, їх значення для розвитку духовної культури.

Як твердять фольклористи, колядувати можна, починаючи від Святвечора – 6 січня – аж до 15 лютого, тобто до свята Стрітення. Щоправда, найпоширенішим для колядок є час напередодні Різдва: як тільки на небі являється перша зірка – розпочинається Свята Вечеря, а ближче до її завершення діти й підлітки збираються гуртом і йдуть вітати всіх колядками з народженням Христа. Колись кожна українська родина вважала за честь, що колядники її не оминули і прийшли привітати з Різдвом.

Тож нехай колядники завітають і до вашої оселі! Всім різдвяного настрою!