Прес-центр5 травня 2017, 19:05

У містах та районах області проведено обласний місячник з упорядкування об'єктів культурної спадщини

З 27.03.2017 до 27.04.2017 відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 07.03.2017 № 137 у містах та районах області було проведено обласний місячник з упорядкування об'єктів культурної спадщини.

У ході місячника з урахуванням технічного стану пам'яток здійснено поточні ремонти (очищено, поштукатурено скульптури і постаменти, вимито меморіальні плити на братських могилах радянських воїнів; проведено цементні, малярні роботи), упорядковано прилеглу територію, поновлено клумби з квітами.

Окрім цього:

  • у Біловодському районі: встановлено 4 садових лавок та здійснено реставрацію постаменту на братській могилі радянських воїнів у с. Семикозівці, встановлено гранітний обеліск (1,5 м) та облаштовано гранітною плиткою постамент на братській могилі радянських воїнів с. Новоолександрівці, проведено ремонт східців на Пам’ятнику учасникам Біловодського збройного повстання у смт Біловодську; 
  • у Кремінському районі: на братській могилі радянських воїнів та пам’ятному знаку на честь воїнів односельців у с. Варварівці проведено частковий ремонт сходинок, плит; щодо братської могили радянських воїнів  (м.Кремінна пл. Паркова), пам’ятник на якій знаходиться у незадовільному стані, подано заяву про надання Дозволу на проведення ремонтних робіт на пам’ятці; на пам’ятнику воїнам-односельцям у с. Залимані проводяться ремонтні роботи;
  • у Сватівському районі на братській могилі радянських воїнів у с. Мілуватці та Меморіалі Пам’яті, Слави та Скорботи у м. Сватовому проводиться капітальний ремонт;
  • у Станично-Луганському районі проводиться косметичний ремонт на братських могилах радянських воїнів та пам’ятниках воїнам-односельцям у сс. Широкому, Нижньотеплому, Теплому.

Загалом протягом місяця було упорядковано 431 пам'ятник історії та 17 – монументального мистецтва, із них 406 об’єктів, присвячених подіям Другої світової війни.

         Слід зауважити, що Сєвєродонецькою міською радою протягом місяця не було надано жодного звіту про хід виконання заходів обласного місячника.

         Враховуючи, що переважну більшість пам’ятників області встановлено у 50-70 роки ХХ століття, на цей час вони потребують ремонту.

         Особливе занепокоєння викликає стан пам’ятки національного значення – меморіального комплексу «Україна-визволителям» (смт. Мілове).

         На цей час меморіальний комплекс знаходиться у критичному стані та потребує капітального ремонту, оскільки від дня створення (відкриття відбулося 07.05.1972) на пам’ятці за браком коштів проводилися тільки поточні ремонтні роботи.

Зважаючи на це, у Програмі економічного та соціального розвитку Луганської області на 2017 рік передбачено виділення коштів з обласного бюджету на виготовлення науково-проектної документації щодо відновлення цього меморіального комплексу.