Прес-центр23 листопада 2015, 20:11

У Сєвєродонецьку за підтримки Українського кризового медіа-центру відбувся воркшоп "ДЕ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

З 20 по 23 листопада в приміщенні Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру (м. Сєвєродонецьк, вул. Леніна, 21) за підтримки Українського кризового медіа-центру, митцями-учасниками культурної резиденції «Над Богом» було проведено воркшоп "ДЕ". Захід було проведено в межах програми «Культурна дипломатія між регіонами України», яка спрямована на побудову діалогу між мешканцями Сходу і Заходу через інструменти культури. Мета ініціативи – привернення уваги суспільства до культурних і гуманітарних проблем, залучення громадян до їхнього розв’язання, формування довгострокової гуманітарної політики.  

Під час проведення воркшопу були презентовані результати мистецької резиденції «Над Богом», яка відбулася наприкінці літа у Вінниці. Працювали майстерні, майстер-класи, лекції та artisttalk, де художники розповіли про свою творчість.

«За результатами трьохденної короткої візії до міста, ми представимо публіці те, що ми напрацювали разом з художниками, покажемо це у новому форматі у публічному просторі», – розповів напередодні Леонід Марущак –  куратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру, ініціатор резиденції «Над Богом», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Однією із провідних тем, які були озвучені, була тема декомунізації. Втім, чи не основна мета поїздки – створити у кожному з міст відкритий публічний простір, місце для зустрічей та обговорень: як показала резиденція «Над Богом», набагато більш проблематичними залишаються не так декомунізаційні закони, як відсутність публічного простору, де можна підходити до вирішення цієї проблеми творчими методами. «Публічний простір – це вільна територія між владним сектором і сектором громади, де не існує правил, де можна висловитись, бути почутим і почути якусь інформацію, – розповів пан Леонід Марущак. – Коли ми розробляли дорожню карту, ми зрозуміли, що потрібно активізувати питання відновлення або створення публічних просторів у всіх регіонах та усіх містах».

За результатами поїздки відбудеться виставка у Києві, дати проведення та деталі якої буде відомо дещо згодом.