Прес-центр20 грудня 2018, 14:12

Проект обласного бюджету на 2019 рік ухвалено, – колегія

Сьогодні, 20 грудня, виконуючий обов’язки голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Філь провів засідання колегії, де підлягав розгляду проект обласного бюджету на наступний рік.

У роботі колегії взяли участь заступники голови облдержадміністрації Юрій Клименко та Ольга Лішик.

На початку заходу Сергій Філь зауважив, що розпорядженням голови облдержадміністрації від 17.12.2018 № 1023 затверджено новий склад колегії. З документом можна ознайомитися на офіційному сайті облдержадміністрації.

Як повідомила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва, загальний обсяг доходів облбюджету на 2019 рік визначено в обсязі 4.250,3 млн гривень.

З них доходи загального фонду складають 531 млн гривень, спеціального фонду – 66,2 млн гривень, трансферти з державного бюджету – 3.653 млн гривень, у тому числі, базова дотація – 146 млн гривень, додаткова дотація на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я – 468 млн гривень, субвенції – 3.038,8 млн гривень.

Власні доходи обласного бюджету складуть 531 млн гривень, що на 9,4 % більше від очікуваних надходжень поточного року.

Питома вага власних доходів в загальному фонді бюджету складає 14,2 %, базової дотації з державного бюджету – 3,9 %, додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я – 12,5 %, субвенцій – 69,4 %.

Найбільшу частину у власних доходах загального фонду займає податок та збір на доходи фізичних осіб – 86,2 %.

Надходження до спецфонду (без урахування міжбюджетних трансфертів) прогнозуються на рівні 66,2 млн гривень.

Тетяна Анікієва зазначила, що загальний обсяг видатків обласного бюджету на 2019 рік пропонується визначити у сумі 4.250,2 млн гривень (з урахуванням трансфертів), у тому числі, видатки загального фонду – 3.744,1 млн гривень, спеціального фонду – 506,1 млн гривень.

Порівняно з поточним роком проектом обласного бюджету на 2019 рік передбачено збільшення обсягів видатків на освіту – на 4 % або на 20,5 млн гривень, на охорону здоров’я – на 7,6 % або на 39 млн гривень, на соціальний захист та соціальне забезпечення населення – на 11,2 % або на 11 млн гривень, на культуру і мистецтво – на 4,7 % або на 2,4 млн гривень, на фізичну культуру і спорт – на 9 % або на 3,0 млн гривень.

У структурі видатків обласного бюджету за економічною класифікацією на 2019 рік видатки на захищені статті складають 72,8 % загального обсягу видатків.

Під час складання проекту враховані підвищення соціальних стандартів, індекс прогнозного зростання цін і тарифів, зміни у порядку відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань, зміна механізму надання пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг.

Крім того, вільні залишки бюджетних коштів на початок року, які, в основному, є джерелом фінансування капітальних видатків та видатків розвитку, згідно із чинним законодавством можуть використовуватися лише після затвердження звіту про виконання бюджету за минулий рік, а оскільки бюджет на наступний рік затверджується у поточному році до закінчення бюджетного року, то сума таких залишків невідома. Тому у проекті обласного бюджету на 2019 рік в даний час не передбачаються видатки розвитку.

Також Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік»  передбачено низку цільових трансфертів місцевим бюджетам з державного бюджету, які ще не розподілені між регіонами.

Проект обласного бюджету на 2019 рік колегією облдержадміністрації сьогодні ухвалено.

«Наше спільне завдання – забезпечити якісне виконання обласного бюджету. Звертаю увагу керівництва міст і районів, об’єднаних територіальних громад, що граничним строком затвердження місцевих бюджетів Бюджетним кодексом України визначено 25 грудня. Це ваша особиста відповідальність», – наголосив Сергій Філь.

Крім того, необхідно обов’язково забезпечити у повному обсязі потребу у коштах на оплату праці та проведення розрахунків за енергоносії і комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами.

Головним розпорядникам коштів обласного бюджету доручено встановити жорсткий контроль за дотриманням фінансово-бюджетної дисципліни.

Джерело: Луганська обласна державна адміністрація – Луганська обласна військово-цивільна адміністрація