Прес-центр13 листопада 2018, 14:11

Виконання місцевих бюджетів Луганської області розглянули на апаратній нараді

Підсумки виконання місцевих бюджетів області за 9 місяців 2018 року свідчать про реальність поставлених завдань перед органами місцевої влади та можливість успішно закінчити бюджетний рік в рамках затверджених бюджетів. Про це під час апаратної наради сьогодні, 13 листопада, повідомила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва.

Так, за 9 місяців 2018 року загальний обсяг фактично отриманих доходів місцевих бюджетів Луганської області склав 6,8 млрд грн, з них доходи загального фонду – 2,1 млрд грн, спеціального фонду – 362,9 млн грн, трансферти з державного бюджету становлять 4,3 млрд грн.

«За звітний період всі зведені місцеві бюджети області виконали затверджені ними показники щодо наповнення доходної частини, крім бюджетів Привільської та Нижньодуванської об’єднаних територіальних громад. При цьому, виконання затверджених показників складає від 100,9 % по Чмирівський об’єднаній територіальній громаді, до 127 % по Красноріченській об’єднаній територіальній громаді. Красноріченська громада, на сьогодні, вже виконала річні показники надходжень до загального фонду», – зауважила директор Департаменту фінансів.

За словами Тетяни Анікієвої, основним бюджетоутворюючим джерелом місцевих бюджетів у 2018 році залишається податок та збір на доходи фізичних осіб, його частка в структурі доходів загального фонду становить 70,8 %. Затверджені показники по мобілізації податку та збору на доходи фізичних осіб виконані на 104,1 %, у порівнянні з минулим роком надходження збільшилися на 120,8 млн грн або на 8,8 %.

Місцевих податків, які на 51,9 % складаються з єдиного податку, надійшло 433,1 млн грн, або 114,4 % до затверджених показників на поточний період.

До спеціального фонду також зараховано: екологічного податку – 29,9 млн грн, що на 36,9 млн грн менше, ніж минулого року в порівняльних умовах. Це відбулося за рахунок зменшення обсягів виробництва бюджетоутворюючим підприємством області – ВП «Луганська ТЕС» ТОВ «ДТЕК» «Східенерго»  у зв’язку із припиненням постачання електроенергії на тимчасово непідконтрольну українській владі територію, відповідним зменшенням обсягів придбання вугільної сировини і як наслідок – зменшенням відходів.

Власних надходжень бюджетних установ протягом звітного періоду 2018 року надійшло 319,2 млн грн, що складає 90,4 % від річного плану з урахуванням змін.

«В структурі видатків загального фонду зведеного бюджету Луганської області за функціональною класифікацією питома вага видатків на освіту склала 43,4 % (1,6 млрд грн), на заклади та заходи по охороні здоров’я – 29,9 %(1,1 млрд грн), соціальний захист та соціальне забезпечення населення – 4,8 % (179,7 млн грн), культури і мистецтв – 4,1 % (153,9 млн грн), фізкультури і спорту – 1,9 % (71,9 млн грн)», – зазначила Тетяна Анікієва.

За підсумками розгляду питання заступник голови Юрій Клименко звернувся до керівників усіх територій Луганської області: «Необхідно до кінця поточного бюджетного року взяти на особистий контроль питання забезпечення своєчасних розрахунків по заробітній платі та за спожиті енергоносії бюджетними установами та утриматись від прийняття рішень, що призводять до збільшення видатків місцевих бюджетів без відповідної фінансового забезпечення».

Джерело: Луганська обласна державна адміністрація – Луганська обласна військово-цивільна адміністрація