Прес-центр21 березня 2017, 11:03

21 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ КОЛЬОРОВИХ ШКАРПЕТОК І «СОНЯЧНИХ ЛЮДЕЙ»

Чому ми маємо про це знати?

Поруч з нами живе багато таких людей, їх можна зустріти на вулиці, в супермаркеті, маршрутці, бібліотеці, в будь-якому місці. Особливі діти все частіше ходять до звичайних дитсадків та шкіл.

В Україні кожного року народжується більше 420 дітей з трисомією по 21 хромосомі, синдромом Дауна. На сьогоднішній день в Луганській області проживає 39 таких діток. Вони – частина нашого суспільства. До них, як до будь-якої людини, треба ставитись доброзичливо, ввічливо та з повагою – і тоді ви отримаєте в нагороду відверту, сонячну посмішку!

Цікаво, що:

 - синдром Дауна – не хвороба, а просто набір ознак, які вимагають особливого ставлення;

- така людина може навчатися і працювати;

- «сонячні діти» із задоволенням спілкуються із звичайними дітками, вчаться у них і натомість вчать своїх друзів ДОБРОТІ!

- при наявності психолого-педагогічної та медичної підтримки, носії додаткової хромосоми можуть стати повноцінними членами суспільства;

- ймовірність народження не залежить від способу життя батьків, їх здоров’я, шкідливих звичок, харчування, достатку, освіти, раси чи національності.

Втрутимося в проблему раніше, ніж вона завадить щастю дитини!

З метою ранньої соціальної адаптації дітей із синдромом Дауна у п’яти пілотних областях України стартував проект з розвитку послуг Раннього втручання для дітей з особливими потребами віком від 0 до 4 років, організованим МОЗ України у сумісництві з Міністерством соцполітики при підтримці дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Зараз триває навчання спеціалістів ( в тому числі і команда лікарів  ЛОДКЛ) із Луганської, Харьківської, Донецької, Дніпропетровської та Запорізької  областей у Харкові та Львові.

Міжнародний день людини із синдромом Дауна  був заснований на VI  Міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна «ЖИВИ АКТИВНО!» в Пальма де Майорці і щорічно  відзначається 21 березня  з 2006 року. В цей день одягаймо кольорові шкарпетки, краватки, навіть, зайві, щоб відчути себе іншим. Щоб зрозуміти, як це жити не таким, як всі, під часто не надто приязними поглядами інших.

Луганська обласна дитяча клінічна лікарня