Прес-центр8 серпня 2018, 11:08

Епідситуація щодо кору в області у першому півріччі 2018 року

Кір – «летюче» інфекційне захворювання, яке розповсюджується на 300-400 метрів: якщо у під’їзді є хворий на кір – то  вже є ризик заразитися.

 

Morbillivirus – вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

 

За даними спеціалістів, 9 із 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені.

 

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів.

 

Серед ускладнень, які викликає кір – ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору.

 

Специфічного лікування від кору немає, воно зазвичай носить симптоматичний характер. Крім того, для лікування використовують вітамін А.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (далі - ВООЗ), щороку в світі 30-24 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, або 13 смертей щогодини.

 

З початку року в Україні на кір захворіли 25 008 людей – 10 085 дорослих і 14 923 дитини. Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 4412 людей: 1377 дорослих і 3035 дитина), Закарпатській (всього 2840 людей: 521 дорослий і 2319 дітей), Івано-Франківській (всього 2534 людей: 728 дорослих і 1806 дітей), Одеській (всього 1968 людей: 968 дорослих і 1000 дітей), місті Києві (всього 1777 людей: 1092 дорослих і 685 дітей) та в Тернопільській (всього 1263 людини: 487 дорослих і 766 дітей) областях. Всього з початку року в Україні від ускладнень кору померло дванадцять людей: восьмеро дітей і четверо дорослих.

 

За 6 міс. 2018 року в області зареєстровано 6 випадків захворювання на кір, інт. показник 0,85 на 100 тисяч населення,  в 2014-2017 роках в нашому регіоні захворюваність на кір не реєструвалась.

 

Серед тих, хто захворів, 70 % – це невакциновані. Крім того, треба розуміти, вакциновані однією дозою чи двома дозами. Ефективність однієї дози – 90-95 %, дві дози – це 98 % і вище.

 

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років, головна причина спалахів – низьке охоплення щепленнями.

 

Фахівці вважають, що ситуація з кором цілком очікувана і прогнозована. Виною всьому – висока ефективність вакцинації від кору. Саме висока ефективність вакцинації призвела до того, що люди перестали боятися кору і тепер бояться щеплень. Як наслідок – фактично ми зараз – на порозі епідемії кору. І якщо розуміти, наскільки критичний рівень вакцинації, то наявний на сьогодні рівень захворюваності – це практично подарунок долі, нам ще дуже щастить. У цьому році ситуація, на жаль, погіршується, тому що особливої активності нещеплених не спостерігається – вони, як і раніше, не бояться. Попутно не покращує ситуацію і те, що питання вакцинації, як і раніше, не є пріоритетними для людей. Ця тема ігнорується. Але вже дуже скоро вона буде викликом для нас усіх.

Спеціалісти наголошують: вакцинація – єдиний надійний захист від кору.

 

Епідемічна ситуація у першому півріччі 2018 року оцінюється як нестабільна.

 

Ризики відмови від вакцинації

За даними ЮНІСЕФ з 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 захворює на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя.

 

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики, інформують в ЮНІСЕФ.

 

Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Тільки з 2000 по 2017 роки смертність від кору знизилася на 79 %, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі.

 

Щонайменше в п’яти регіонах світу кір має бути повністю викорінений до 2020 року – таку стратегічну мету проголосила ВООЗ. Переважна більшість європейців мають усі щеплення за календарем, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн й Україна.

 

Протипоказання до вакцинації

 

Перелік протипоказань щодо вакцинації невеликий. Він не включає легкі застуди з температурою до 38°С. Вакцинацію не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С;
серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (наприклад, на желатин, неоміцин, курячий білок тощо);
захворювання і стани організму, при яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі);
вагітність. Вакциною проти кору не щеплюють вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити на етапі планування вагітності.

 

На сьогодні в нашому регіоні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення (станом на сьогодні в області таких дітей налічується 15 тисяч осіб). Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

 

Найбільше наражаються на ризик захворіти невакциновані медичні працівники,  педагогічні працівники, працівники правоохоронних органів, військовослужбовці та інші.

 

З метою вирішення питань щодо вакцинації населення (дитячого, дорослого) проти кору фахівці Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України», Луганської обласної дитячої клінічної лікарні разом зі спеціалістами міст та районів на минулому тижні провели обласну нараду, яка запропонувала з метою забезпечення стабільної епідемічної ситуації в області звернути увагу керівників та фахівців лікувально-профілактичних закладів на  всіх етапах надання медичної допомоги, включаючи приватні медичні структури на:

- своєчасне виявлення, реєстрацію  та серологічне обстеження хворих на кір та  випадків підозри з подальшим поданням своєчасних термінових повідомлень до територіальних лабораторних центрів. На теперішній час лабораторні дослідження на кір проводяться у вірусологічній лабораторії ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України»;

- ізоляцію хворих в домашніх умовах чи госпіталізацію до інфекційних лікарень (відділень) за епідпоказами чи станом тяжкості перебігу хвороби;

- при реєстрації випадків кору в вогнищах проводити екстрену вакцинацію (у визначені терміни контакту з хворим) не щеплених дітей та дорослого населення за епідпоказами;

- вжити дієвих заходів щодо планового проведення щеплень дитячому населенню (дітям, які у минулі роки з різних причин не були щеплені) та дорослому населенню області, особливо з груп ризику.

 

Департамент звертає увагу батьків, діти яких до цього часу ще не щеплені проти кору, не випробовуйте долю, звертайтеся до лікарів-педіатрів, лікарів загальної практики сімейної медицини за місцем мешкання та проведіть необхідні щеплення вашій дитині.  

 

Наприклад, сьогодні урядом Чорногорії, щоб зменшити кількість невакцинованих дітей від кору, краснухи та паротиту, запроваджено покарання для батьків до 2000 євро.

 

Очевидно в Україні на цей час також склалася аналогічна ситуація, коли батьки дітей не вважають за недоцільне проводити щеплення своїм нащадкам. Своїми діями такі батьки ставлять життя дітей під загрозу, а тому їх слід карати хоча б матеріально.