Прес-центр20 липня 2018, 10:07

Про хід виконання заходів з реформування закладів первинної ланки

    Станом на сьогодні у деяких районах області до теперішнього часу не прийнято рішення районної ради щодо реорганізації місцевих центрів первинної медико-санітарної допомоги у неприбуткові підприємства. Це такі райони як: Кремінський, Марківський, Новоайдарський, Новопсковський, Старобільський.

    Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 № 504 затверджено Порядок надання первинної медичної допомоги. Особливості реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік та коригувальні коефіцієнти, встановлено Порядком реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 № 407.

   Комунальним закладам охорони здоров’я надано право перейти на нову модель фінансування до 2019 року. Ті центри первинної медико-санітарної допомоги, які не стануть до того часу неприбутковими підприємствами, на жаль не зможуть у законному порядку отримувати фінансування з державного бюджету через Національну службу здоров’я України. Утримання цих центрів (в тому числі і виплату заробітної плати працівникам) повністю буде покладатися тільки на місцеві бюджети, якщо в них на ці цілі будуть відповідні фінансові ресурси.

   Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації неодноразово на нарадах всіх рівнів загострював увагу керівників цих територій на цих фактах, але до теперішнього часу питання щодо реорганізації вищезазначених центрів у неприбуткові підприємства залишається невирішеним. Це в свою чергу може створити у найближчому майбутньому (останній квартал поточного року) умови при яких неможливо буде своєчасно виплатити заробітну плату.