Прес-центр23 червня 2018, 08:06

Про проведення чергового засідання колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

22 червня 2018 року у великій конференц-залі облдержадміністрації було проведено чергове засідання колегії Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації на якому було розглянуто наступні питання:

про вжиті заходи щодо реформування системи охорони здоров’я Луганської області на рівні закладів первинної ланки;
пренатальний скринінг вагітних, як один з методів зниження рівня пренатальної, малюкової смертності та дитячої інвалідності в області;
про порядок реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2018 рік;
про стан нейрохірургічної служби;
про роботу відділення екстреної та планово-консультативної допомоги.

На колегії виступили експерт за напрямком «Реформування медичної галузі в частині первинної медичної допомоги», головний лікар КУ «Кремінський РЦПМСД» Андрійчук В.В., головні лікарі Центрів ПМСД Калюжний В.С., Шеремет Ю.Д., Шепеленко В.Ф., Пиж Р.М. та інші.

Заслухавши та обсудивши доповіді: головних лікарів міських та районних Центрів ПМСД та експерта за напрямком «Реформування медичної галузі в частині первинної медичної допомоги» Андрійчука В.В., колегія відмічає, що протягом останніх двох років в області проведено значну роботу щодо укріплення матеріально-технічної бази закладів первинної ланки, а саме:

- проведено ремонтів фельдшерських пунктів та лікарських амбулаторій у 2017 році на загальну суму  29,6 млн. грн. (2016 рік – 12,5 млн. грн.);

- придбано медичного автотранспорту у 2017 році 3 од., на загальну суму–3,5 млн. грн. (2016 рік –4,8 млн. грн.);

- закуплено медичного обладнання 986 од., на загальну суму – 3,5 млн. грн. (2016 рік–739 од. на 2,8 млн. грн.).

- в рамках виконання Регіональної цільової програми «Забезпечення спеціалізованим автотранспортом центрів первинної медико-санітарної допомоги області на 2016 рік», затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації від 28.10.2016 № 631 та змінами від 10.11.2016 № 661, придбано 60 автомобілів, на загальну суму – 11,0 млн. грн.;

в рамках виконання Регіональної цільової програми «Забезпечення спеціалізованим автотранспортом закладів охорони здоров’я області на 2017 рік», затверджена розпорядження голови обласної державної адміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 04.06.2017 № 628, придбано 35 автомобілів, на загальну суму - 6,9 млн. грн.

Разом з цим станом на сьогодні не всі лікарські амбулаторії мають інтернет зв’язок (28 амбулаторій не мають інтернет зв’язку), низка робочих місць лікарів, які ведуть амбулаторний прийом пацієнтів не забезпечена комп’ютерною технікою (117 робочих місць не мають комп’ютерів), деякі лікарі амбулаторій не оформили електронний цифровий підпис (16 лікарів).

При цьому в ряді районів до теперішнього часу на сесіях відповідних рад ще не прийнято рішення щодо реорганізації (перетворення) районних Центрів ПМСД у не прибуткові підприємства (Кремінський, Марківський, Новоайдарський, Новопсковський, Старобільський райони).

З метою прискорення підготовки закладів первинної ланки до роботи в нових умовах господарювання колегія прийняла відповідне рішення.

 

При розгляді другого питання порядку денного колегії доповідали обласний акушер-гінеколог Сазонова І.Є., головний лікар КУ «Кремінське РТМО» Кульбач Л.А. та головний лікар Новопсковського РТМО Мотунов М.О.

В доповідях зокрема було відмічено, що з метою організації та проведення пренатальної діагностики в області проведено відповідні заходи:

придбано високовартісне медичне обладнання для кабінетів пренатальної діагностики та планування сім’ї лікувальних закладів (Луганська обласні клінічна лікарня (на придбання обладнання освоєно 9,8 млн грн); в м. Лисичанська, Кремінського, Біловодського, Новоайдарського, Попаснянського, Сватівського, Станично-Луганського та Старобільського районів);
підготовлено на курсах спеціалізації за напрямком «Ультразвукова діагностика» відповідних спеціалістів (Станично-Луганський, Новоайдарський, Біловодський та інші райони);
організовано пренатальний скринінг вагітних в поліклінічному відділені Луганської обласної клінічної лікарні (вул.. Богдана Ліщини, 37, м. Сєвєродонецьк), а також в містах та районах області;
досягнуто (на 50 %) зниження рівня малюкової смертності за 5 місяців поточного року.

Разом з цим перевірка низки лікувальних закладів виявила низку недоліків в організації цієї роботи (порушення протоколів обстеження, наявність графіків роботи кабінетів пренатальної діагностики та планування сім’ї із незручними часами роботи для населення, низьку інформованість жіночого населення області, щодо графіків роботи цих кабінетів та інші недоліки). Було прийнято відповідне рішення колегії щодо вдосконалення організації та проведення цієї роботи.

По третьому питанню порядку денного виступила начальник управління фінансово-економічного забезпечення лікувально-профілактичних закладів Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Катасанова Г.В., яка роз’яснила порядок фінансування Центрів ПМСД у липні – вересні місяцях поточного року.

Організацію та стан надання висококваліфікованої консультативної та невідкладної медичної допомоги силами фахівців Луганської обласної клінічної лікарні та ДЗ «Луганський державний медичний університет» освітив експерт за напрямком «Стаціонарна медична допомога дорослим»Луганської обласної клінічної лікарні

Доповідач зокрема відмітив, що відділення планово-консультативної та невідкладної медичної допомоги Луганської обласної клінічної лікарня забезпечено двома сучасними реанімобілями, а відповідна планово-консультативна та невідкладна медична допомога надається за десятьма спеціальностями хірургічного профілю та за необхідністю «вузькими спеціалістами» будь-якого терапевтичного профілів. За минулий період поточного року було організовано 114 виїздів спеціалістів до хворих в містах та районах області та організовано низку транспортувань тяжко хворих за межі нашого регіону.

Питання про організацію нейрохірургічної допомоги населенню області було висвітлено д. мед. н., професором ДЗ «Луганський державний медичний університет» Усатовим С.А., який проінформував присутніх щодо проведеної спеціалістами служби (Богуславський Ю.В., Б. Рашиді) роботи та її результатів.

Слід відмітати, що за останні роки цими фахівцями було проведено 5297 консультацій та 792 оперативних втручання з низьким рівнем летальності від 0,7 % до 1,5 % (при середньо українському показнику 2,5 %). Спеціалісти цієї служби у зв’язку з відсутністю відповідного стаціонару обласної клінічної лікарні на території області вимушені виконувати оперативні втручання, як на базі КУ «Сєвєвродонецька міська багатопрофільна лікарня», КУ «Кремінське РТМО» так і в інших лікувальних закладах області.

По завершенні засідання колегії директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Шкорубський В.Я. зачитав листа голови комітету Верховної ради України з питань охорони здоров’я Богомолець О.В., в якому вона висловила слова привітання на адресу всіх медиків Луганщини у зв’язку з їх професійним святом.