Прес-центр6 жовтня 2017, 10:10

Про розвиток первинної медико-санітарної допомоги в області в період до 2020 року.

За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації-керівника обласної військово-цивільної адміністрації Гарбуза Ю.Г.,  в рамках розробки стратегії розвитку міст та районів області на період до 2020 року,  Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації разом з Луганським відокремленим підрозділом установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» та національним експертом програми U-LEADпровели  семінар, на який були запрошені голови об’єднаних територіальних громад, заступники голів міських (районних) рад, адміністрацій та головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги області.

Під час семінару обговорено питання перспективної мережі розташування закладів первинної медико-санітарної допомоги та їх матеріально-технічного забезпечення.

До кінця поточного року заплановано переформувати 10 фельдшерсько-акушерських пунктів (далі – ФАП) у 8 лікарських амбулаторій, 18 фельдшерських пунктів (далі – ФП) – у медичні пункти тимчасового базування.

Центрами первинної медико-санітарної допомоги спільно з органами місцевого самоврядування розроблено перспективні (до 2020 року) плани заходів щодо покращання матеріально-технічного стану, у тому числі передбачається:

провести реконструкцію 63 амбулаторій на суму 88 485, 0 тис. грн та 54 ФАП та ФП на суму 40 803,0 тис. грн;

здійснити частковий ремонт будівель (заміну покрівель, вікон, дверей, котельного обладнання, комунікацій,  утеплення фасадів)  амбулаторій на суму 36 972,0 тис. грн; ФАП та ФП – на суму 31617,6 тис. грн;

придбати медичне обладнання на суму близько 21,0 млн грн;

налагодити інтернет - зв’язок  у 50-ти амбулаторіях (з 128 наявних) та 112 фельдшерсько-акушерських пунктах (з 236 наявних),  що надасть змогу запровадити повсюдно телемедицину та телеконсультування хворих на місцях (особливо у віддалених населених пунктах області);

поетапно забезпечити заклади первинної ланки комп’ютерами та довести кількість автоматизованих робочих місць лікарів до 60 % у 2018 році (в теперішній час -28,9 %) та до 100 % у 2020 році.

В період до кінця поточного року планується придбати ще 35 автомобілів для вищезазначених лікарських амбулаторій (в рамках реалізація регіональної цільової програми «Забезпечення спеціалізованим автотранспортом закладів охорони здоров’я  області на 2017 рік»), що додатково покращить мобільність медичного персоналу установ первинної ланки та дозволить підвищити рівень забезпеченості сільських та міських лікарських амбулаторій автомобілями  до 75 %.