Прес-центр18 червня 2018, 15:06

Про святкування Дня медичного працівника

На минулому тижні, 14.06.2018 у приміщенні Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру відбулися урочисті заходи присвячені Дню медичного працівника.

Привітав медичних працівників області голова Луганської облдержадміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації ГАРБУЗ Юрій Григорович.

У своєму виступі він відмітив, …що професія медика дуже важлива і необхідна для суспільства, адже на їх плечах лежить турбота і відповідальність за найвищу цінність на землі - людське життя…

…Відповідальність, мужність і самопожертва медичних працівників регіону заслуговує на глибоке визнання та вдячність…

Медики, сказав він…- це  запорука здоров'я суспільства, наші рятувальники в важкі хвилини життя!...

…Сьогодні охорона здоров’я стала на шлях реформ. Усвідомлюючи необхідність збереження і продовження життя і довголіття громадян України, державою визначено ряд напрямків розвитку медичної галузі, особливо на селі.

…Ми разом з вами повинні зробити медичну допомогу якісною і доступною для кожного з жителів, як міста так і самого віддаленого села…

І в цій справі голова облдержадміністрації виразив сподівання, що… медичні працівники області будуть підтримувати його та плідно  співпрацювати. З урахуванням проведення бойових дій на території області, Гарбуз Ю.Г. вважає за доцільне, внести корективи на рівні держави до заходів з реформування системи охорони здоров’я нашого регіону.

З пропозицією він звертався до відповідних фахівців центральних органів виконавчої влади.

Голова облдержадміністрації Гарбуз Ю.Г. вважає, що тільки об'єднавши зусилля, ми зможемо досягти головного - зробити жителів Луганщини здоровими, поліпшити стан системи охорони здоров'я в області та гарантувати отримання якісних медичних послуг усім жителям нашого регіону без винятку.

Облдержадміністрація, протягом останніх двох років (2016-2017 рр.) спільно з органами влади на місцях часу даремно не втрачали.

Було реалізовано дві програми щодо забезпечення закладів первинної ланки медичним автотранспортом, що наблизило лікарську допомогу жителям і підвищило її якість (придбано 95 легкових автомобілів на загальну суму 17,9 млн грн).

У місті Старобільську для всього Північного госпітального округу було відкрито нову поліклініку, яку  оснащено найсучаснішим медичним обладнанням (в будівництві освоєно 26,3 млн грн, на придбання медичного обладнання, меблів - 15,3 млн грн).

На ряду з цим, вдалося замінити застаріле діагностичне обладнання і забезпечити практично кожну центральну районну і міську лікарні новим сучасним дорогих цифровим рентген-діагностичним обладнанням (придбано 14 сучасних цифрових рентген-діагностичних комплексів на загальну суму 62,9 млн грн), що значно скоротило термін встановлення остаточного діагнозу та дозволило вчасно призначати лікування.

Разом з цим, проведено значну роботу по зміцненню технічного стану будівель закладів охорони здоров'я, що сприяло поліпшенню умов перебування пацієнтів в лікувальних закладах і умов праці самих медичних працівників (за 2017 рік на проведення ремонтних робіт з обласного та місцевих бюджетів витрачено 159,2 млн грн) .

У зв'язку із захопленням частини Луганщини незаконними збройними формуваннями, переважна кількість лікувальних закладів, які надавали високоспеціалізовану медичну допомогу населенню сьогодні, визначив голова облдержадміністрації Гарбуз Ю.Г., знаходяться за лінією розмежування, а населення частини області, підконтрольній українській владі, залишається без медичної допомоги такого рівня.

Частину втрачених закладів (14 закладів охорони здоров'я) обласній державній адміністрації вдалося перемістити. У числі цих закладів і обласна дитяча клінічна лікарня в місті Лисичанську, з метою відновлення якої було проведено масштабну роботу.

Перш за все голова ОДА визначив високий рівень ремонтних робіт проведених в цій лікарні (освоєно 62,5 млн грн), відмінне оснащення відділень лікарні сучасним, високовартісним медичним обладнанням світового рівня (придбано на 139 млн грн)».

Відновлення лікарні, - відзначив оратор, …це приклад того, як завдяки спільній роботі великої кількості фахівців (управлінців, проектантів, будівельників, медичних працівників), можна в найкоротші терміни, в складній морально-психологічній ситуації, досягти вирішення поставлених завдань, якими б складними на перший погляд вони б не здавалися.

Аналогічний приклад це відновлення стаціонарної служби Луганського обласного наркологічного диспансеру, на базі якого було розгорнуто Центр реабілітації учасників бойових дій (на проведення ремонтних робіт та придбання обладнання освоєно 6,4 млн грн).

Зупиняючись на відновленні структурних підрозділів Луганської обласної клінічної лікарні голова облдержадміністрації Гарбуз Ю.Г. зазначив, що:

- організовано кабінет ендоскопічних методів обстеження і лікування в поліклінічному відділенні (на медичне обладнання освоєно 16 млн грн);

- запущено в експлуатацію операційну ендоскопічних малоінвазивних методів оперативного лікування (на медичне обладнання освоєно 10 млн грн);

- організовано кабінет ультразвукової пренатальної діагностики захворювання плода (на медичне обладнання освоєно 9,8 млн грн) та інше...

Далі у своєму виступі Гарбуз Ю.Г. зупинився на низці проблемних питань в системі охорони здоров’я області і особливо зазначив, що для регіону вкрай необхідно перш за все відновити в повному об’ємі роботу обласного онкологічного клінічного диспансеру та обласної клінічної лікарні для дорослих. Для цього, зазначив він, було вжито відповідних заходів та виділено земельні ділянки для їх будівництва у мм Сєвєродонецьк, Рубіжне. В обласному бюджеті передбачено більш ніж 10 млн грн на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва обласної клінічної лікарні. Отримано пропозицію від іноземного інвестора щодо його умов в питаннях будівництва та оснащення медичним обладнанням нового сучасного обласного клінічного диспансеру для нашого регіону.

Голова облдержадміністрації Гарбуз Ю.Г. у своєму виступі, в котрий раз підкреслив, що тільки спільними зусиллями облдержадміністрації, центральних органів виконавчої влади та медичної спільноти регіону вдасться вирішити всі означені проблемні питання.

По завершенню свого виступу голова облдержадміністрації Гарбуз Ю.Г. урочисто вручив медичним працівникам області нагороди: заслуженого лікаря України – головному лікарю Луганського обласного наркологічного диспансеру, д.мед.н., професору Овчаренку Миколі Олексійовичу; грамоти та подяки облдержадміністрації – Кравченку Е.А., Будніку П.М., Лоскутовій І.В, Новохатській О.В., Петросянцу С.В., Бородіній О.С., Чудік Т.А., Мартиненко І.В. та іншим медичним працівникам.

Від Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації медичних працівників регіону привітав директор Департаменту – Шкорубський Валентин Якович, який від щирого серця побажав їм успіхів в їх складній та нелегкій справі, подальших професійних досягнень, міцного здоров'я, щастя, любові, мирного неба та злагоди в родинах.

Медичним працівникам, які досягли вагомих результатів у своїй справі та наполегливо виконували свої професійні обов’язки він вручив почесні грамоти Департаменту. Це були такі фахівці, як Абакумова Н.М., Петросян Л.І., Легкоконець В.Ю., Побоженко С.Б., Шеїн О.Д., Юркіна О.Л. та інші.

 В цей святковий день багато медичних працівників знаходяться на своїх робочих місцях. Так, нажаль велика кількість лікарів Луганської обласної дитячої клінічної лікарні, яких також розпорядженням голови облдержадміністрації було представлено до нагороди, у зв’язку  наданням медичної допомоги тяжко хворим дітям у відділенні реанімації, не змогли прибути на урочисті заходи та отримати свої нагороди. Вони, як завжди, залишилися вірними тій присязі, яку вони давали під час закінчення своєї альма-матер. Це заступник головного лікаря Луганської обласної дитячої клінічної лікарні Портняга Михайло Олександрович та завідувачі відділень цієї лікарні - Фоменко Ігор Павлович, Бондаренко Ігор Валерійович та Іщенко Петро Миколайович.

Проведення урочистого заходу супроводжувалося яскравою, цікавою, розважальною та захопливою концертною програмою за участю музичного колективу Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру. Заходи відбувалися у теплій обстановці, в оновленому та затишному концертному залі театру, які безумовно на довго залишаться в пам’яті всіх присутніх на заході.

В зв’язку з цим керівництво Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації висловлює щирі слова подяки керівництву театру в особі його директора - Дорофеєва Сергія Вікторовича та всьому творчому колективу театру, завдяки наполегливій праці якого змогла відбутися така яскрава, урочиста та пам’ятна подія.