Прес-центр8 листопада 2017, 13:11

Профілактика в дії: регіони закуповують вакцину від грипу

В Україні триває сезон захворюваності на грип. І хоча активність грипу залишається низькою (у жодній з областей епідемічний поріг захворюваності на грип та ГРЗ не перевищений), саме час подбати про захист.

Міністерство охорони здоров’я дякує тим регіонам, які дотрималися рекомендацій МОЗ та подбали про закупівлю вакцин для профілактичних щеплень для груп ризику за кошти місцевого бюджету. Закликаємо також підтримати цю ініціативу в решті регіонів.

Так, у місті Дніпро вакцину придбали практично у всі Центри первинної медико-санітарної допомоги, а також Центри та медичні заклади в 14 населених пунктах області, зокрема райцентрах. Харківський район також забезпечив можливість щеплення у своїх медичних закладах. Ряд районних, міських та сільських Центрів первинної медико-санітарної допомоги у Полтавській, Волинській, Київській, Кіровоградській, Рівненській, Вінницькій, Запорізькій та Донецькій областях закупили вакцину, в їхньому числі – прифронтові Торецьк, Новогродівка, Добропілля. У Житомирській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Одеській, Львівській областях вакцину замовили окремі медичні заклади.

Центри первинної медико-санітарної допомоги планують вакцинувати, перш за все, медичних працівників, адже вони перебувають у постійному контакті з хворими, а також малозабезпечених пацієнтів з груп ризику. У Харківському районі розраховують, що зможуть провести безкоштовну вакцинацію для медичних працівників, дітей від 6 місяців до 1 року, та дітей від 1 до 14 років, які часто хворіють. Щеплення від грипу проводиться за побажанням пацієнта або його батьків, у випадку неповнолітніх.

Особливо важливими профілактичні щеплення для людей із групи ризику – дітей, вагітних та породілль, осіб, старших 65 років, осіб з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними (хвороби головного та спинного мозку, церебральний параліч, епілепсія, інсульт, розумова відсталість) захворюваннями, ожирінням, а також медичних працівників. Для цих людей грип становить особливу загрозу.

Окрім лікарень і Центрів первинної медико-санітарної допомоги вакцини за кошти місцевих бюджетів придбали ряд психоневрологічних інтернатів, дитячих будинків, інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів.

Усі решта можуть самостійно придбати вакцину і зробити щеплення у комунальній або приватній клініці.

Нагадаємо, що найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Щеплення рекомендують робити впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів. За рекомендацією ВООЗ щорічно змінюється штамовий склад вакцин. Це забезпечує максимальний захист від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону. Щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а відтак, ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. Вони можуть купуватися за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, згідно з чинним законодавством.
Посилання на джерело: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20171107_b.html