Прес-центр29 травня 2017, 15:05

1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей

Рішення про проведення Дня захисту дітей було ухвалене Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року. ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. У 1959 році ООН прийняла Декларацію прав дитини.

В Україні цей день відзначається з 1998 року.
          День захисту дітей – це свято дітей, свято радості і сподівань. Для  дорослих – нагадування про проблеми дітей -  про дотримання їх прав на життя, свободу думки і релігії, на освіту, відпочинок та дозвілля, на захист від фізичного та психологічного насильства, на захист від експлуатації дитячої праці.

Основні засади державної соціальної політики  ґрунтуються на забезпеченні найкращих інтересів дитини.

Одним із найважливіших прав дитини є право на сімейне виховання. Сім’я є  природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для виховання дитини.    Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

За статистичними даними в області на території, підконтрольній українській владі,   проживає 109 696 дітей.

Станом на 01.01.2017 на первинному обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в службах у справах дітей підконтрольних територій перебуває 1412 дітей. З них 1030 дітей  виховується в сім’ях опікунів та піклувальників. Протягом поточного року в сім’ї опікунів, піклувальників влаштовано 43 дитини.

Пріоритетною та найбільш захищеною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є усиновлення.

У 2016 році  в області усиновлено 40  дітей, з них громадянами України - 36, іноземними громадянами  - 4 дитини.  Протягом поточного року  усиновлено 8 дітей.

Станом на 01.04.2017 на обліку кандидатів в усиновлювачі перебуває  46 сімей, з них  27 сімей бажають усиновити дитину віком до 3 років, 17 сімей – віком до 5 років, 2 сім’ ї – віком до 10 років.

На теперішній час в регіоні створено та функціонує 14 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 92 дитини та 86 прийомних сімей, в яких виховуються 158 дітей.

 Протягом поточного року в області створено 2 дитячих будинки сімейного типу(мм.Лисичанськ, Рубіжне) та 2 прийомні сім’ї (Кремінський, Новопсковський райони), до яких влаштовано 14 дітей.

Найбільше дітей влаштовано до сімейних форм виховання в Сватівському районі (96%),  Білокуракинському (91%), Марківському (92%), Попаснянському (90%) районах.

Проте в області ще понад 150  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховується  в інтернатних закладах. Нажаль, жодний інтернатний заклад не може надати  дитині почуття  сімейного щастя та затишку. Кожна дитина потребує батьківського тепла та батьківського захисту.

Сьогодні Національна Рада Реформ підтримала Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки.

  «Тільки об’єднавши зусилля держави, громадянського суспільства, бізнесу ми можемо за короткий термін досягти того, щоб кожна дитина-сирота, яка живе в інтернаті, знайшла люблячу сім’ю у своїй громаді» -  позиція Президента України.