Прес-центр1 листопада 2017, 15:11

Навчання з методології наставництва

Міністерство соціальної політики України з 4 липня 2017 р. закріпило на законодавчому рівні наставництво, як діяльність по допомозі дітям з інтернатних закладів. Відтепер наставництво буде реалізовуватись через державні організації по всій країні. Людина, яка виявила бажання стати наставником, може звернутись у найближчу службу у справах дітей або центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та отримати там вичерпну консультацію, та допомогу у оформленні необхідних документів.

Ідею наставництва в Україні популяризує  громадська організація «Одна надія». Основна мета наставництва – допомогти дитині, яка перебуває в інтернатному закладі, підготуватись до самостійного життя. Наставник допомагає дитині розвинути її здібності, зорієнтуватись у професійному самовизначенні, вирішити побутові питання, стати відповідальною та успішною людиною. У кожної дитини свій персональний наставник, друг, який може вислухати, надати пораду з певних питань. В результаті утворюється пара «Наставник-дитина», їхня взаємодія може продовжуватись роками, та навіть, після виходу дитини з інтернату.

Представники «Однієї надії» 30-31 жовтня провели «Обласне навчання з методології наставництва» в місті Краматорськ, де були присутні спеціалісти всіх структур, які будуть готувати та супроводжувати дітей і наставників: фахівці служб у справах дітей і центрів соціальних служб, соціальні педагоги інтернатів та діячі громадських організацій Луганської та Донецької областей.

На протязі двох днів було почуто багато інформації, запитань, відповідей з приводу впровадження наставництва на території України. З отриманої інформації можна зробити висновок, що для того, щоб по всій країні ідеї наставництва були реалізовані з високими результатами, всі структури мають тісно та ефективно взаємодіяти між собою, та чітко дотримуватись методичних рекомендацій щодо впровадження наставництва.