Прес-центр13 квітня 2018, 17:04

Керівників місцевих ЗМІ готували до життя в нових економічних умовах

Триває останній рік процесу реформування друкованих засобів масової інформації. Тож правові аспекти роздержавлення,передплати та доставки преси оговорювали на обласній нараді керівники місцевих ЗМІ, департаментів масових комунікацій та комунальної власності облдержадміністрації, а також представники ДППЗ «Укрпошта» та Головного територіального управління юстиції у Луганській області.

Зокрема, було відзначено, що видання не поспішають переходити на «вільні хліби», адже з 17 газет повністю завершили юридичні процедури тільки  шість. Редакторів цікавило нове для них питання отримання в оренду на 15 років приміщень, в яких розміщуються редакції. Як пояснила заступник директора департаменту – начальник управління з питань комунальної власності Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації Тетяна Кукушкіна, органи місцевого самоврядування на свій розсуд встановлюють розмір орендної плати, тож ставка 1 грн. на рік – не є їх обов`язком, а для редакцій, розташованих у приміщеннях державної власності вона становить 18 %  вартості об`єктів нерухомості.

Очікувано жвава дискусія розгорнулась між медійниками та директором Луганської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ілоною Мойсеєвою. Редактори нарікали на проблеми із доставкою преси у віддалені населені пункти, постійне зростання тарифів та незацікавленість листонош у організації передплати на видання.

У відповідь Ілона Мойсеєва повідомила, що «Укрпошта» переглядає перелік послуг, що надаються, та формат роботи. Зокрема, буде оновлена операційна система прийому платежів на поштових відділеннях та збільшено кількість листонош. Щодо тарифів на передплату періодичних видань, то «Укрпошта» направила свої пропозиції до Верховної Ради України про встановлення спеціальних тарифів для Луганської та Донецької областей.

Директор Департаменту масових комунікацій Олександр Костенко презентував учасникам наради умови участі у конкурсах журналістської майстерності ім. Петра Шевченка-Біливоди та медійних обмінів між Луганською та Львівською областями та запросив їх до активної участі. Також, був обговорений формат участі місцевих ЗМІ у відзначенні 80-ти річчя Луганської області.