Прес-центр21 липня 2008, 16:07

Облдержадміністрація завершила роботу зі створення обласного тому Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

Під час засідання Координаційної ради з підготовки заходів у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні 10 червня п.р. Президент України Віктор Ющенко поставив завдання перед керівниками областей: до 1 липня передати на погодження до Українського інституту національної пам’яті обласні томи Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору.
27 червня п.р. на засіданні редколегії обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Заблоцького був затверджений остаточний зміст книги для передачі його на рецензування.
21 липня до облдержадміністрації надійшла схвальна рецензія Українського інституту національної пам’яті та надано дозвіл на друк видання. Зокрема, у рецензії зазначено, що «вступна стаття тому досить точно відтворює соціально-історичний та політичний контекст Голодомору; коректно подані демографічні та статистичні характеристики; вкрай промовистими і переконливими є конкретні приклади з історії тих чи інших районів, сіл, що відіграє роль важливого соціологічного матеріалу».
Обласний том Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору відкриває звернення до читачів голови Луганської облдержадміністрації Олександра Антіпова, в якому керівник Луганщини зазначає: «видаючи цю книгу, ми продовжуємо віддавати борги тим, чиї тіла забрав голод, а душі майже 75 років не могли знайти спокою».
Олександр Миколайович висловлює велику подяку всім, хто допомагав у створенні Книги Пам’яті – науковцям, краєзнавцям, працівникам архівів, педагогам та їх юним вихованцям. Адже генетична пам’ять та щира повага до історії рідного, українського, народу не залишають мешканців Луганщини байдужими до трагедії Голодомору.
До обласного тому увійшла інформація по 13 районах області, в яких є населені пункти, що постраждали від Голодомору 1932-1933 років. До розділу «Мартиролог Голодомору» включено відомості про 31 560 жертв Голодомору на Луганщині, з них 1 373 встановлені на основі опитування населення, решта – з книг реєстрації записів про смерть за 1932-1933 рр.
Розділ «Джерела до вивчення Голодомору» включає 50 архівних документів, що пов’язані з подіями Голодомору на Луганщині.
До розділу «Свідчення очевидців» включено спогади 355 мешканців області про події 1932-1933 років.
Сьогодні повнотекстовий варіант обласного тому Національної Книги Пам’яті жертв Голодомору передано до видавництва.
Повний наклад книги буде надруковано до 1 жовтня ц.р.