Прес-центр27 березня 2018, 09:03

Військові та журналісти будуть разом протидіяти інформаційній агресії на Сході України

Проблемні питання захисту інформаційної сфери Луганщини, протидії інформаційній агресії на Сході України, а також роль у цих процесах «бригадної» (фронтової) преси та місцевих ЗМІ обговорювали на Міжрегіональній науково-практичній конференції «Інформаційна реінтеграція Луганщини: реформа преси, розвиток телерадіопростору та інформаційна безпека».

Відкриваючи захід, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко окреслив присутнім ситуацію в інформаційному просторі регіону:

«У порівнянні із 2014 роком загальне інформаційне поле області скоротилось у 20 разів. Проте, за цей час ми відновили діяльність обласного телеканалу, побудували нову телевежу у Новоайдарському районі, що забезпечило збільшення покриття підконтрольної території цифровим телесигналом у 4,5 рази, сигналом українських радіостанцій – більш ніж удвічі. У поточному році за рахунок коштів Державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, буде побудована телевежа у Попаснянському районі, що остаточно ліквідує розірваність інформаційного простору регіону та дозволить частково покрити сигналом окуповані території».

Від військових до учасників конференції звернувся командувач ОК «Захід» генерал-майор Олександр Павлюк: «Коли у противника не виходить подолати нас силою, він намагається перемогти нас ідеологічно. Задача російської пропаганди – підірвати довіру до армії. Проте, ЗСУ сьогодні – професійний бойовий колектив з  гострим почуттям справедливості. Тож, ми розраховуємо на об’єктивне висвітлення подій і вашу підтримку», – зазначив він.

Юрій Клименко та Олександр Павлюк вручили нагороди Луганської обласної державної адміністрації та ОК «Захід» журналістам, які  створюють «бригадні» (фронтові) газети, та прес-офіцерам. Крім того, від оперативного командування «Захід» медійники Луганщини отримали бронежилети та шоломи, а їх колеги  з інших регіонів – «Охоронні грамоти».

Обмінявшись досвідом висвітлення подій на Сході України та «виживання» газет у нових умовах, учасники конференції домовились започаткувати професійний конкурс військової журналістики та запровадити обміни газетними публікаціями, а згодом – сформувати банк інформаційних матеріалів про війну на Донбасі.

Слід відзначити, що гостями Луганщини стали журналісти з Харківщини, Сумщини, Рівненщини та Чернігівщини, а також науковці Київського національного університету ім. Т. Шевченка Віктор Набруско та Юрій Бондар.