Прес-центр14 листопада 2017, 21:11

14 листопада 2017 року до Луганської області завітали представники Посольства Японії в Україні

Сьогодні, 14 листопада 2017 року до Луганської області завітали представники Посольства Японії в Україні пан Харада Мічіо - заступник Посла Японії в Україні та пан Ацуші Вакуі - Перший секретар Економічного відділу Посольства Японії в Україні.

Метою візиту було відкриття відновленого інфекційного відділення Рубіжанської міської лікарні (м. Рубіжне, вул. Студентська, 19), Центру соціальної реабілітації дітей з обмеженими можливостями (м. Рубіжне, вул. Богдана Хмельницького, 93-а) та відвідування Новоайдарської середньої школи-гімназії (смт.Новоайдар, вул. Центральна, 23).

На урочистому відкритті були присутні наступні представники міжнародних організацій: Пан Мустафа Саіт-Аметов, Координатор програм ПРООН, Пані Наташа Стойковська, Координатор дій у надзвичайних ситуаціях, ЮНІСЕФ; Пані Етцуко Матсунага, Спеціаліст з моніторингу та звітності, ЮНІСЕФ; Пані Наталія Датченко, Керівник Краматорського зонального офісу; Пані Фатіма Яндієва, Спеціаліст з освітніх програм, ЮНІСЕФ.

Від Луганської сторони були присутні: заступник голови Луганської облдержадміністрації Вадим Данієлян, заступник директора Департаменту – начальник управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Костянтин Мєшков, заступник директора Департаменту охорони здоров’я Луганської ОДА Ольга Рибалка,  Директор Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрій Стецюк.

Під час урочистого відкриття, Пан Харада Мічіо зазначив, що у цьому році виповнюється 25 років з моменту встановлення дипломатичних відносин між Україною і Японією. Уряд Японії підтримує Україну з питань суверенітету і територіальної цілісності.

Представники Посольства Японії в Україні своїми очами побачили позитивні зрушення у регіоні та зазначили, що незважаючи на військовий конфлікт на Сході України, регіон продовжує розвиватися. Уряд Японії у співпраці з міжнародними організаціями допомагає та підтримує Україну та Луганську область, зокрема. У 2017 році ПРООН за фінансової підтримки Уряду Японії відновили на 100% 111-метровий шляхопровід у місті Сєвєродонецьку та міст у місті Кремінна, що були пошкоджені у 2014 році під час активної фази конфлікту. Користування цими об`єктами було обмежено з міркувань безпеки. Відновлення пошкоджених об'єктів транспортної інфраструктури області значно поліпшило транспортне сполучення між Луганською областю та іншими регіонами України. Бюджет проектів склав 300 тис. дол. та 156 тис. дол. відповідно.

Стосовно приміщення інфекційного відділення Рубіжанської міської лікарні, то воно було у дуже поганому стані через тривале використання. Інфекційне відділення міської лікарні обслуговує місцеве населення (50 тис. чол.) та ВПО (5 тис. чол.). ПРООН провів ремонтні роботи за фінансової підтримки Уряду Японії. Бюджет відновлюваних робіт склав  130 тис. дол.

Центр соціальної реабілітації дітей з обмеженими можливостями у місті Рубіжне надає послуги 50 дітям щодня. Центр критично важливий для надання підтримки однією з найуразливіших верств населення, що постраждало під час конфлікту. ПРООН провів відновлювальні роботи за фінансової підтримки Уряду Японії. Бюджет відновлювальних робіт склав  113 тис. дол.

Програмою візиту високоповажних гостей було передбачено відвідування Новоайдарської середньої школи-гімназії.

Школа розташована на відстані 20 км від контактної лінії та забезпечує навчання 552 учнів, включаючи ВПО. Заклад був оснащений спортивним устаткуванням, комплектами меблів, наборами шкільного приладдя та LEGO. Життєві навички та інформування про мінну безпеку є частиною навчального плану школи.

Високоповажні гості завітали до школи та познайомилися з учнями, що вже користуються подарунками від Уряду Японії. Директор школи висловила вдячність Уряду Японії та мешканцям Японії за всебічну допомогу дітям Луганщини та учасники зустрічі провели урочисту церемонію висадження сакур на майданчику школи, які подарували представники ЮНІСЕФ.

"Сакура - це символ Японії, символ дружби між нашими країнами. Ми  сподіваємося, що навесні учні школи, мешканці та гості міста матимуть змогу насолодитися цвітінням сакури", - зазначив заступник Посла Японії в Україні.

Заступник голови облдержадміністрації подякував Уряду Японії та міжнародним партнерам області за увагу до проблем України й Луганської області зокрема, за дієву допомогу в реалізації програм, спрямованих на розбудову та відновлення Луганщині.

Слід зазначити, що у рамках Року Японії в Україні проводиться велика кількість культурних заходів на Луганщині.

Так, наприклад у серпні цього року Й.В. Посол Японії Шигекі Сумі разом із Президентом України Петром Порошенко і очільником області, що брали участь у церемонії відкриття Луганського обласного музично-драматичного театру у місті Сєвєродонецьку.

З 17 жовтня 2017 року до кінця року проходитиме мобільна виставка японської фотографії (у районах і містах обласного значення регіону).

31 жовтня 2017 року були висаджені 20 сакур у місті Сєвєродонецьку за участю Й.В. Посла Японії в Україні пана Шигекі Сумі та голови облдержадміністрації Юрія Гарбуза.

У Сєвєродонецькому обласному музичному училищі імені С.С. Прокоф’єва, за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) та Уряду Японії, відбувся концерт японського піаніста-віртуоза Темпея Накамури. 

Всі ці події символізують міцну дружбу між нашими країнами і допомагають краще пізнати один одного. Японія є надійним партнером і другом не тільки України, а й Луганщини.