Прес-центр4 вересня 2017, 12:09

8 вересня 2017 року святкування Дня Незалежності Республіки Македонія

Напередодні святкування Національного свята Македонії -  Дня Незалежності (8 вересня) Департамент зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Луганської облдержадміністрації підготував цікаві факти про цю дивовижну країну для подорожуючих українців.

Македонія невелика європейська держава неподалік від Греції. Її назва своїм корінням сягає до македонців, які населяли ті землі кілька тисяч років тому.

В географічній площині територія країни частково розташована на території країн Греції і Болгарії. Вона багата гірськими системами, річковими водами, озерами, а з боку південної частини омивається хвилями Егейського моря. Тут є не тільки морські курорти..

Столиця

Столиця Македонії — досить велике місто Скоп’є, що складається з 10 районів. Тим не менш, місто не можна назвати мільйонником, тут проживає 670 тисяч чоловік, основна частина яких — македонці, у меншому співвідношенні (27%) спостерігається відсоток албанців, інша частина – слов’яни, чиї корені йдуть в різні країни. У минулому столітті місто було зруйноване землетрусом, після чого почало відтворюватися силами японського архітектора. Тут залишилося безліч пам’яток турецької епохи.

І хоч сьогодні багато районів Скоп’є потребують реконструкції, в цілому, це ультрасучасне місто, що зберегло також стародавні ділянки різних епохальних віх. Чверть населення країни проживає саме тут, всього територію держави заселяє 2 мільйони людей.

Валюта

Поїздка в Македонію зажадає від вас розміну валюти на місцеві гроші. Звичайно, євро, тут теж у оббігу, але для взаєморозрахунків прийнято використовувати македонський денар (MKD). Ця назва бере початок у Давньому Римі від грошової одиниці денарія. Монети тут ходять номіналом в 1, 2, 5, 10 і 50 денарів, а купюри — в 10, 50, 100, 500, 1000 і 5000. Монети в дені втратили свою силу з початку 2013 року.

Клімат

Тих, хто в різні пори року планує свій відпочинок в Македонії, цікавлять кліматичні умови в країні. Варто зазначити, що для українців місцевий клімат буде звичним, континентальним, і не вимагатиме тривалого звикання і акліматизації. Ближче до узбережжя Півдня клімат стає субтропічним.

Тут м’яка зима, температура тримається від нуля до 3 градусів морозу, а влітку – жарко і сухо, але спеки немає, стандартна температура — 22 градуси. Якщо вас цікавить гірськолижний відпочинок, хороший сніговий покрив на місцевих курортах утворюється до листопада-грудня і тримається до березня. Сезон морського відпочинку тут стандартний — з травня по вересень. В цілому, погода в Македонії сприятлива для будь-якого виду відпочинку: екскурсійного, морського, бальнеологічного або гірськолижного.

Чим дістатися з України

Македонія, карта меж якої лягла в територіальні володіння декількох держав, є зручною для відвідування країною. Найпростіше до цієї країни потрапити літаком. У Македонії всього два місця, де можна приземлитися — аеропорт Охрід та Скоп’є. Охрид приймає повітряні судна тільки чартерного напрямку, і тільки влітку. Таким чином, Скоп’є можна вважати єдиними повітряними воротами країни. Дістатися сюди можна українськими авіалініями.

Чим цікава Македонія для українців

Українець вільно може реалізувати себе та власні інтереси в цій країні. Наприклад, все тут сприяє тому, щоб відкрити власний торговий бізнес. Реєстрація статутних документів обійдеться недорого, трохи більше 1000 македонських денар. Сприятливі умови для торгівлі тут відкриваються завдяки тому, що країна підписала договір про вільну торгівлю з 40 країнами. Якщо ж ви не плануєте починати власну справу, на вас чекає маса вакансій від місцевих роботодавців.

З роботою тут немає жодних проблем, з належним знанням базових мов і відповідною кваліфікацією ви зможете зайняти місце практично в будь-якій компанії. Туризм – це важлива частина економічного життя країни, бо він становить для українців окремий інтерес. Тут розташована маса лікарень, курорти Македонії являють собою широкий спектр відпочинку, в тому числі — гірськолижний та морський.

Віза

До 2018 року віза до Македонії для українців не потрібна. Все, що вам знадобиться — туристичний ваучер або запрошення в країну, а також закордонний паспорт. Ці документи вам потрібно буде пред’явити на кордоні. Ви можете оформити візу, що обійдеться вам всього в 12 євро, але в посольстві у вас попросять необхідний для данної процедури пакет документів.

Основні визначні пам’ятки

Країна володіє масою цікавих місць. Тут зосереджені не тільки культурні, але й історичні, архітектурні, природні пам’ятки. До місць, які рекомендовані до відвідування туриста, належать:

Фортеця в столиці Скоп’є;
Античний амфітеатр в Охриді;
Фортеця царя Самуїла;
Зоопарк в Скоп’є;
Столичний кам’яний міст;

Музей Македонії;
Музей на воді в Охриді;
Національний парк;
Національна галерея;
Охридське озеро та озеро Преспа.

Готелі

Готелів в Македонії безліч, оскільки туризм тут з кожним роком розвивається все більше. Згідно з відгуками туристів, можна виділити три найбільш популярних готелі в різних курортах. Inex Gorica 5* в Охриді приваблює туристів своєю чудовою інфраструктурою. Широкий спектр розваг і послуги для ділових людей — візитна картка цього готелю, зарахованого до кращих у країні. Всюди тут панує вишуканість і розкіш.

На курорті Струга прославився своїм затишком і комфортабельністю готельний комплекс Biser 4*, котрий буквально потопає в зелені. Готель розташований на озері і має широкий спектр пропозицій для постояльців і відмінний сервіс.

Столичний готельний комплекс Aleksandar Palace 5* в Скоп’є розташувався неподалік від аеропорту. По праву його називають провідним готелем Македонії. Всі найбільш значущі міські визначні пам’ятки знаходяться в безпосередній близькості до готелю.

Кухня

Рецептура кухні Македонії багата і різноманітна. Перші страви представлені тут переважно супами, особлива увага приділяється рибним юшкам. Не меншою популярністю користується суп, приготовлений на квасі. Окрема шана — у листкового тіста і м’яса. У ходу баранина і свинина. Ви неодмінно оціните ситні ковбаски чебапи, фрикадельки кефтинья і м’ясо з рисом джевюч. Улюбленою рибою македонців є форель, яку виловлюють у водах озера Охрід. Ресторани Македонії славляться своїми дуже гострими гарнірами, приготованими переважно з картоплі і овочів. З десертів обов’язково варто спробувати листкові пироги бугаца, начинка у них може бути будь-якою. Не менш цікавим смаком відрізняються і пончики з листкового тіста, їх тут подають в основному до сніданку.

Особливості

Як і в кожній країні, в Македонії присутній свій колорит. До національних особливостей відноситься безліч фактів і місцевих традицій. Приміром, місто Струга знамените своїми поетами і вечорами поезії. Якщо розглядати побут македонців, особливою популярністю у них користуються покривала, які вони роблять з овечої вовни за унікальною технологією. Завершене покривало виглядає, як ведмежа шкура.

Македонія настільки багата історичним минулим, що часто будівництво тут закривається з тієї причини, що на місці фундаменту знаходять дивовижні історичні речі і починають археологічні розкопки. Влітку в місті Прилеп тут проводяться пивні фестивалі, а в Охриді розташовується озеро, віком п’ять мільйонів років (до речі, самі македонці просто обожнюють Охрід, і навіть якщо живуть в інших містах, намагаються придбати тут майно для літнього відпочинку). Македонія — дивовижна країна, яку обов’язково варто відвідати туристу!

Посольство Республіки Македонія в Україні

 

МАКЕДОНІЯ

РЕСПУБЛІКА МАКЕДОНІЯ

THE REPUBLIC OF MACEDONIA

Національне свято:

8 вересня (1991) – День Незалежності

Адреса:

03150, м.Київ, вул.Івана Федорова,12

Телефон:

(+38 044) 287-78-82

Факс:                                  

(+38 044) 287-78-92

E-mail:

dkpkiev@mfa.gov.mk

Web:

www.mfa.gov.mk/kyiv

Графік роботи:

понеділок-п’ятниця 09.00–16.30

Години прийому громадян:

10.00–12.00

Й.В.Пан Столе Змейкоскі

H.E. Mr. Stole Zmejkoski

Надзвичайний і Повноважний Посол

Пані  Даніца Змейкоскі

Mrs. Danica Zmejkoski

Зі святом Республіки Македонії!