Прес-центр29 грудня 2018, 09:12

БІЗНЕС ЗМОЖЕ ІМПОРТУВАТИ СИРОВИНУ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ ЗА СПРОЩЕНИМ ПОРЯДКОМ КОНТРОЛЮ

З метою покращення умов ведення бізнесу в Україні Національний банк розширив перелік типів митних декларацій, що використовуються банками для зняття імпортних операцій резидентів з контролю.

Мова йде, зокрема, про імпортні операції суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності при ввезенні товарів, які будуть перероблюватися і забезпечувати створення доданої вартості в Україні. Банки зніматимуть такі операції з контролю після отримання відповідної інформації в реєстрі митних декларацій типу ІМ-51 («Переробка на митній території»).

Дане рішення прийнято Національним банком після отримання численних звернень бізнесу та проведення консультацій за участі Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби України. Через можливі на першому етапі факти несвоєчасного внесення відповідної інформації до реєстру митних декларацій після набрання чинності рішення Національного банку такі операції можна буде зняти з контролю також і на підставі повідомлення митного органу із засвідченою копією митної декларації.

Зазначені зміни затверджені Постановою Правління Національного банку від 27 грудня 2018 року №158 «Про внесення змін до Інструкції про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями». Зазначена інструкція діятиме до набуття чинності Законом України «Про валюту і валютні операції», тобто до 07 лютого 2019 року. Водночас зазначені спрощення продовжать свою дію разом з набуттям чинності нормативно-правовими актами Національного банку, які сформують нову ліберальну систему валютного регулювання.