Гаряча лінія облдержадміністрації
063-306-48-50
066-833-68-31
056-720-70-94
Оперативний черговий облдежадміністрації
095-910-19-20
Гаряча лінія з гуманітарних питань
0800-332-475
Верховна Рада України ухвалила законопроект №8450 “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”. Надання точної і зрозумілої інформації щодо харчових продуктів споживачам є важливим кроком в дотриманні прав та захисту їх інтересів.
Постійний розвиток технологій виробництва та розширення асортименту вибору харчових продуктів в магазинах змушує споживачів бути пильними та відповідально підходити до вибору товарів на полицях.
06.12.2018 Верховна Рада України в другому читанні та в цілому ухвалила проект Закону України № 8450 “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, що має на меті забезпечити належний рівень поінформованості споживачів, визначити загальні положення до маркування харчових продуктів і уніфікувати правила подання інформації споживачеві.
Зокрема, №8450 передбачається:
обов’язковість зазначення точної, достовірної та зрозумілої інформації для споживача;
визначення однакових вимог щодо надання інформації про продукти харчування, що реалізуються як в магазинах, так і дистанційно;
можливість використання виробниками позначки “без ГМО” за умов підтвердження відсутності ГМО в харчових продуктах відповідно до діючого законодавства;
вимоги до надання інформації про використання у харчових продуктах олій та жирів рослинного походження, з обов’язковим зазначенням переліку рослин з яких вони походять;
мінімальний розмір тексту для зазначення обов’язкової інформації про харчовий продукт на упаковці;
встановлення вимог до переліку інгредієнтів харчових продуктів, зокрема і щодо використання ароматизаторів, наноматеріалів та продуктів що викликають алергію;
визначення інформації, яка є обов’язковою для надання, а також додаткової обов’язкової інформації;
необхідність зазначення відомостей про обробку, якій піддавався харчовий продукт, наприклад, сушка чи заморозка;
Заборонятиметься:
використання у назві молочних продуктів слово “натуральний”, якщо складові молока замінюються, використовуються жири або білки не молочного походження або будь які стабілізатори та консерванти;
введення споживачів в оману, через зазначення характеристик харчових продуктів, що їм не властиві, в тому числі і медичних або лікувальних цілей.
Встановлення нових вимог до маркування харчових продуктів сприятиме забезпеченню права споживачів на захист та отримання повної, а головне достовірної інформації про продукти харчування.
Варто зазначити, що законопроект 8450 було розроблено з метою приведення вітчизняного законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС)
№ 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.