Прес-центр15 вересня 2017, 16:09

День Незалежності Мальти

Напередодні святкування Національного свята Республіки Мальта - Дня Незалежності (21 вересня) Департамент зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Луганської облдержадміністрації підготував цікаві факти про цю дивовижну країну для подорожуючих українців.

Держава на Півдні Європи, розташована на островах Мальта (246 кв. км), Гоїо (67 кв. км), Комінотто (2,7 кв. км) і інших. Загальна площа – 316,3 кв. км. Протяжність Мальти – близько 27 км від південно-східної до північно-західної точки, найбільша протяжність зі сходу на захід – 14,5 км, ширина – 7,2 км.

Столиця – Валетта.

Час. Відстає від київського на 2 години.

Природні умови. На Мальті немає ні річок, ні гір. Характерна особливість мальтійського ландшафту – поля, розорані терасами на схилах горбів. Глибоко порізане узбережжя Мальти утворює численні гавані, скелясті бухти і піщані пляжі. Протяжність берегової лінії становить 137 км.

Клімат – середземноморський: спекотне літо (червень-вересень), середня температура – +26°С (у окремі сезони температура повітря досягає +42°С); весна і осінь – теплі; зима – м’яка і дощова, з середньою температурою близько +13°С.

Транспорт.
Авіатранспорт. Рейси національної авіакомпанії Air Malta в найважливіші міста Європи і Північної Америки. Аеропорт розташований на відстані 6 км від Валетти.

Автомобільний транспорт. Протяжність автодоріг – 1,3 тис. км. На Мальті лівосторонній рух. Автобусне сполучення є між всіма містами, квитки продаються в касах на зупинках. Можливий прокат автомобілів.

Водний транспорт. Головний порт країни – Валетта.

Економіка. Основні галузі господарства – транзитно-транспортні операції, іноземний туризм. Провідні галузі промисловості – суднобудівельна і судноремонтна, текстильна, швейна, взуттєва, електротехнічна, харчова. Важливе місце займає видобуток вапняку.
У сільському господарстві переважають дрібні сільські господарства. Основний напрямок – землеробство. Вирощуються зернові культури і овочі. Також розвинуте виноградарство, квітникарство.

Населення – 406,77 тис. осіб (2010 р.).

Офіційні мови – мальтійська і англійська.

Релігія – католицизм (98%).

Національні традиції. Мальта отримала політичну незалежність від Великобританії 21 вересня 1964 року. В ніч з 20 на 21 вересня Мальтійський прапор був урочисто піднесений на Арені Незалежності в місті Флоріана під лікуючі вигуки величезної кількості присутніх. Мальтійський народ став незалежною нацією. Країна залишилася у Співдружності Націй, на той момент на чолі з Елізаветою II (яка офіційно є королевою Мальти). Було офіційно закріплено конституційну монархію та парламентську демократію.

З цієї причини, традиційно і щорічно, проводяться різні заходи, присвячені цій важливій даті в історії держави. Серед них - яскравий військовий парад у Валлетті та різноманітні музичні концерти. Прикрасою свята є Папська месса та виступ Національного оркестра Мальти. У Флоріані проходить процесія покладання квітів до Пам’ятника Незалежності.

Мальта знаходиться на південь від Сицилії. Вона має скалістний берег, прекрасні пляжі, багату історію і є однією з самих маленьких держав Європи. Дивовижний факт: у Середземному морі нараховується більше 200 островів, але 90% туристів відвідують, як правило, лише 10% з них. Мальта - одна з тих регіонів, які активно відвідують гості зі всього світу. Традиційні види відпочинку - різноманітні заходи на свіжому повітрі, широкий вибір водних і наземних видів спорту. Можна спробувати скалолазання, дайвінг, водні прогулянки, парусний спорт, їзду на велосипедах. Для тих, хто любить менш активний відпочинок, є прекрасні пляжі, поля для гольфу і безліч смачних страв місцевої кухні. Пляжний сезон тут може тривати до середини осені.

Не варто забувати, що острів розташований на торговельних маршрутах між Європою та Африкою. Це означає, що він був не раз завойований і окупований значною кількістю різноманітних завойовників за останні 7000 тис. років своєї історії, що забезпечило наявність на його території численних історичних та архітектурних пам’яток, включаючи собори, храми, палаци та фортеці.

Цікаві факти про країну:

Республіка Мальта, всупереч поширеній думці, включає в себе не один острів, а цілих сім. Правда, населені лише три з них.
Мальта — найбільший в Європі центр з вивчення англійської мови, який тут має статус офіційного.
Мальтійський університет налічує майже півтисячі років і є одним з найстаріших в Європі.
На Мальті немає ні одного джерела прісної води, так як на островах немає ні річок, ні струмків, ні прісноводних озер.
У мальтійських церквах зазвичай на стіні висить пара годинників — одні показують правильний час, а інші — неправильний, щоб заплутати диявола.
На Мальті одні з найбільш вузьких вулиць у світі — вони будуються так, щоб тінь від будинків повністю їх закривала.
На Мальті немає розлучень — це поняття взагалі відсутнє в законі країни.
Мальта — найменша держава, що входить в Євросоюз.

Посольство Республіки Мальта в Україні

 

МАЛЬТА

РЕСПУБЛІКА МАЛЬТА

THE REPUBLIC OF MALTA

Національне свято:

21 вересня – День Незалежності

Адреса:

Palazzo Parisio, Merchants Street, Valletta VLT 1171,
Republic of Malta

Телефон:

(+35 62) 124-21-91

Факс:

(+35 62) 123-66-04

Й.В. Пан Джон Дебоно

H.E. Mr. John Debono

Надзвичайний і Повноважний Посол (з резиденцією на Мальті)

З Днем Незалежності Мальти!