Прес-центр17 листопада 2017, 08:11

Депутати Європарламенту хочуть нагородити партнерів по Східному партнерству за реформи

Депутати Європарламенту хочуть нагородити партнерів по
Східному партнерству за реформи.
В середу депутати Європарламенту відзначили значний прогрес з часу проведення останнього саміту Східного партнерства в Ризі в 2015 році. Вони відзначили, що деякі східні партнери впровадили важливі реформи. Крім того, Грузія, Україна та Молдова отримали режим вільної торгівлі та безвізовий режим з ЄС.
Вони також виступили за чіткі критерії майбутньої співпраці. Депутати наголосили, що жодна майбутня угода не буде ратифікована, якщо країна не поважає цінностей ЄС чи погрожує захисникам прав людини та журналістам.
Депутати Європарламенту надали рекомендації до наступного саміту, який пройде 24 листопада в Брюсселі :
-створення трастового фонду для України, Грузії та Молдови. Ціллю цього фонду може стати здійснення приватних та державних інвестицій в розвиток соціальної та економічної інфраструктури,
-встановити модель “Східне партнерство+” для асоційованих країн, які здійснили значний прогрес у проведенні реформ, пов’язаних з ЄС. Ця модель має передбачати надання таким країнам можливості приєднатися до європейського митного союзу, енергетичного союзу, цифрового союзу чи навіть Шенгенської зони та скасування тарифів у мобільному роумінгу,
-підтримати економічні реформи, які скасовують монополії, обмежують вплив олігархів, борються з відмиванням грошей та ухиленням від сплати податків,
-зберігати колективний тиск на Росію для вирішення конфліктів у східній Україні, на окупованих територіях Абхазії та Південної Осетії та в Придністров’ї,
-підтримати розміщення озброєної поліцейської місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в східній Україні.
Резолюцію прийнято 519 голосами, 114 - проти, 47 - утримались.

Цитати
 
Один з доповідачів Європарламенту  Лайма Андрікієне (Laima Andrikienė) (Європейська народна партія, Литва) сказала: “Ми пропонуємо дуже конкретні кроки для досягнення успіху політики Східного партнерства - формат Східне партнерство плюс. Він передбачає створення трастового фонду, нового Європейського інвестиційного плану та механізм фінансової підтримки для імплементації Угоди про асоціацію. Він не для олігархів, а для громадян, в таких сферах як енергозбереження, створення робочих місць, державна служба чи реконструкція”.
 
Один з доповідачів Кнут Флекенштайн (Knut  Fleckenstein) (Прогресивний альянс соціалістів та демократів, Німеччина) додав: “Є безліч шляхів, яким чином Східне партнерство може та має розвиватися далі. Серед них - приєднання до європейського митного союзу, енергетичного союзу, цифрового союзу, Шенгенської зони та поступове скасування плати за роумінг. Передумовою має бути імплементація реформ, щодо яких ми попередньо домовилися. На саміті варто обговорювати не лише досягнення, але й подальші дії та завдання”.
 
Деякі факти
 
Східне партнерство стартувало в 2009 році. Його мета - поглибити політичні та економічні зв’язки між ЄС та шістьома країнами Східного партнерства: Вірменією, Азербайджаном, Білорусією, Грузією, Молдовою та Україною.
 
П’ятий саміт Східного партнерства пройде 24 листопада 2017 року в Брюсселі.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні