Прес-центр26 вересня 2018, 09:09

ЄС допомагає Україні визначити стан водних ресурсів

19 вересня 2018 р. Кабінет Міністрів України затвердив новий Порядок здійснення державного моніторингу вод, який відповідає директивам ЄС і допоможе отримати більше інформації про стан вод в Україні. До його розробки долучилися проект ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (APENA) та проект ЄС – ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу в Чорному морі» (EMBLAS).

«Прийняття цієї Постанови урядом – це значний крок на шляху впровадження стандартів ЄС в сфері якості води та управління водними ресурсами. Її виконання вимагатиме не лише організаційних зусиль, а також сучасного обладнання, фінансування та навчання спеціалістів, тому ЄС продовжить надавати підтримку в цій сфері» – прокоментував Йоганнес Баур, керівник напряму «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні.

Нова система моніторингу поверхневих, підземних та морських вод запрацює з 1 січня 2019 р. Ключові відмінності від старої системи:

Чіткий розподіл обов’язків між організаціями, які вимірюють показники, без дублювання повноважень
Розширений список біологічних, гідроморфологічних, хімічних і фізико-хімічних показників для моніторингу
Запроваджений шестирічний цикл моніторингу
Введена класифікація стану вод: 5 класів екологічного стану і 2 класи хімічного стану
Збільшення кількості пунктів моніторингу вод з сотень до декількох тисяч

«Насправді новий моніторинг – вкрай необхідна система, яка дасть реальне розуміння ситуації зі станом води в Україні, і на підставі якої можна буде ухвалювати ефективніші рішення щодо використання та відтворення водних ресурсів. І важливо, що це дозволить кожному громадянину та експерту отримувати у доступний спосіб і по-європейськи класифіковані дані про стан водних масивів, басейнів річок загалом» − зазначив Остап Семерак, Міністр екології та природних ресурсів України в своєму дописі. Він також подякував ЄС за надану підтримку.

Завдяки новому моніторингу будуть отримані дані, необхідні для розробки  Планів управління річковими басейнами та Морської Стратегії.

Детальніше про нову систему моніторингу дізнавайтеся з інфографік.
 
Довідкова інформація:

Проект ЄС «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища» (APENA) підтримує впровадження Угоди про асоціацію Україна-ЄС в сфері охорони навколишнього середовища. Його компонент із водних ресурсів консультує щодо впровадження шести директив ЄС в сфері якості води і управління водними ресурсами в Україні.

Проект ЄС – ПРООН «Удосконалення екологічного моніторингу в Чорному морі» (EMBLAS) допомагає Україні краще захищати Чорне море. Проект проводить тренінги для спеціалістів щодо методів моніторингу та обробки даних, які застосовуються в ЄС, а також експедиції у відкритому морі з використанням сучасних технологій.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні