Прес-центр23 жовтня 2017, 08:10

ЄС сприятиме підвищенню обізнаності міських громад у сфері енергоефективності в житловому секторі

Фінансування проектів термомодернізації в багатоквартирних житлових будинках за рахунок новоствореного Фонду енергоефективності допоможе зменшити рахунки за енергію для громадян, підвищити конкуренцію та збільшити кількість робочих місць у енергетичному секторі, підвищивши ступінь енергетичної незалежності України - це один із висновків інформаційного туру «Досвід міської громади Києва на шляху підвищення енергоефективності в житловому секторі». 
 
За словами керівника відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіса Вілчінскаса, «ЄС допомагає Україні експертизою, підготовкою законодавчої бази, створенням незалежного регулятора і фінансуванням проектів у сфері енергоефективності. Європейський Союз вітає рішення Уряду України створити Фонд енергоефективності, покликаний сприяти термомодернізації житлового сектору в країні». 
 
 «Будинкові громади Києва мають сьогодні унікальну можливість - найбільш оптимальну для них модель проведення термомодернізації житла. У столиці діє кілька міських програм, зокрема, програма співфінансування «70/30%», де місто сплачує 70% вартості ремонтних робіт та робіт з енергозбереження. Кияни мають широкий вибір варіантів, як термомодернізувати свій будинок і платити менше за житлово-комунальні послуги», - зазначив, заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв.
 
Як підкреслила керівник проекту IFC (Група Світового Банку) Софія Лінн, «Єдиний правильний вибір – це  об’єднатися та прийняти рішення щодо вибору управління і рівня проведення термомодернізації. Потужне фінансування для модернізації та енергозбереження буде актуальними лише для тих, хто об’єдналися та можуть відповідати за свій будинок».
 
В інформаційному турі взяли участь представники Представництва ЄС в Україні, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, місцевих органів влади, неурядових та донорських організацій, всеукраїнських та регіональних ЗМІ, експерти з енергоефективності, а також голови успішних ОСББ та Асоціацій ОСББ, що впроваджують кращі енергоефективні практики в житловому секторі.

Довідкова інформація:

«Енергія твого дому» – це інформаційна кампанія з питань енергоефективності, що впроваджується  у межах проекту Європейського Союзу «Удосконалення комунікацій у сфері енергоефективності» компанією GOPA Com спільно з ТОВ FGL Energy. Кампанія підвищує обізнаність українців з енергоефективності у багатоквартирних житлових будинках шляхом створення ОСББ та проведення спільних енергоефективних заходів, використовуючи доступні фінансові інструменти. Кампанія сприяє поліпшенню житлових умов і комфорту проживання в оселях. Інформаційна кампанія проходить  у п’яти містах України: Київ, Одеса, Дніпро, Харків та Запоріжжя.

За інформацією Представництва ЄС в Україні