Прес-центр12 cічня 2018, 12:01

Європейська комісія пропонує інвестувати 1 мільярд євро в європейські суперкомп'ютери

Європейська комісія оприлюднила сьогодні свої плани щодо інвестування спільно з державами-членами побудови європейської інфраструктури суперкомп'ютерів світового класу.

Виступ Carlos Moedas ВІДЕО

Суперкомп'ютери потрібні для обробки все більшої кількості даних і приносять переваги суспільству у багатьох сферах від охорони здоров'я та відновлюваної енергії до безпеки автомобілів та кібербезпеки.

Сьогоднішній крок має вирішальне значення для конкурентоспроможності та незалежності ЄС в економіці даних. Сьогодні європейські вчені та промисловість все частіше обробляють свої дані за межами ЄС, тому що їх потреби не співпадають з часом обчислень або продуктивністю комп'ютера, доступними в ЄС. Така відсутність незалежності загрожує конфіденційності, захист даних, комерційну комерційну таємницю та право власності на дані, зокрема, для важливих програм.

Нова структура правової та фінансової підтримки - спільного підприємства EuroHPC - має придбати, побудувати та розгортати в Європі інфраструктуру високопродуктивних обчислень світового класу. Він також буде підтримувати науково-дослідницьку та інноваційну програму з розробки технологій та обладнання, а також програм, які працюватимуть на цих суперкомп'ютерів.

Внесок ЄС у EuroHPC становитиме приблизно 486 мільйонів євро в рамках поточної багатонаціональної фінансової структури, що співпадає з аналогічною сумою з країн-членів та асоційованих країн.

Загалом приблизно 1 млрд. Євро державного фінансування буде інвестовано до 2020 року, а приватні учасники цієї ініціативи також додадуть внески в натуральній формі.

Андрус Ансип, віце-президент Європейської Комісії з питань єдиного ринку цифрових технологій, сказав: "Суперкомп'ютери є двигуном для забезпечення цифрової економіки. Це жорстка гонка, і сьогодні ЄС відстає: у нас немає суперкомп'ютерів у світі - Завдяки ініціативі EuroHPC ми хочемо надати європейським дослідникам та компаніям світові лідери суперкомп'ютерів до 2020 року - розвивати такі технології, як штучний інтелект та будувати щоденні програми у таких галузях, як охорона здоров'я, безпека та інженерія ".

Марія Габріель, комісар з цифрової економіки та суспільства, додала: "Суперкомп'ютери вже є основою значних успіхів та інновацій у багатьох сферах, що безпосередньо впливають на повсякденне життя європейських громадян. Вони можуть допомогти нам розробити персоналізовану медицину, заощадити енергію та боротися з кліматом більш ефективна зміна: краща європейська суперкомп'ютерна інфраструктура має величезний потенціал для створення робочих місць і є ключовим чинником для оцифрування промисловості та підвищення конкурентоспроможності європейської економіки ".

ДЖЕРЕЛО