Прес-центр20 вересня 2017, 17:09

Інформація щодо змін в законодавстві Узбекистану з питань упорядкування зовнішньоекономіної діяльності

- 12 вересня 2017 року Президент Узбекистану підписав постанову
№ ПП-3269 «Про заходи щодо подальшого впорядкування зовнішньоекономічної діяльності Республіки Узбекистан».

З метою подальшої оптимізації ставок митних платежів та недопущення зростання внутрішніх цін на окремі види продовольчих товарів  з 15 вересня
2017 року затверджена нульова ставка на ввезення в країну тростинного цукру, а також бурякової і хімічно чистої сахарози в твердому стані (ТН ЗЕД - 1701), а також акцизний податок на ці продукти (ТН ЗЕД - 1701 91 00 і 1701 99).

Порядок вступив в силу з 15 вересня 2017 року.

Рішення прийнято для подальшої оптимізації ставок митних платежів та недопущення зростання внутрішніх цін на окремі види продовольчих товарів.

Більшу частку цукру в країні виробляють два виробника - «Хоразм Шакар» і «Ангрен Шакар».

Детальніше за посиланням: http://president.uz/ru/lists/view/1026

 

-  4 вересня 2017 року Президент Узбекистану підписав постанову «Про заходи щодо подальшого впорядкування зовнішньоекономічної діяльності Республіки Узбекистан».

З 10 вересня 2017 року постановою звільнено вісім видів товарних груп від сплати акцизного податку, а також встановлена нульова ставка мита 42 найменувань товарних позицій.

У перелік цих товарів увійшли продукція з металу, пряжа і рослинні волокна, каучук і гума, деревина, фармацевтична продукція, полімери, оздоблювальні матеріали, і т.д.

Детальніше за посиланням: http://www.norma.uz/raznoe?page=1&limit=20&curtab=3

 

- Центральний банк Узбекистану роз'яснив ситуацію щодо врегулювання взаєморозрахунків по операціях, здійснених в рамках практики реалізації товарів (робіт і послуг) за іноземну валюту на території країни до 5 вересня 2017 року.

Указом Президента від 2 вересня 2017 року № УП-5177 «Про першочергові заходи щодо лібералізації валютної політики» з 5 вересня п.р. заборонено здійснення платежів в іноземній валюті за товари (роботи і послуги), за винятком платежів за допомогою міжнародних платіжних карт відповідно до міжнародної практики (http://www.norma.uz/raznoe/o_pervoocherednyh_merah_po_liberalizacii_valy...).

У випадках реалізації юридичними особами товарів (робіт і послуг) в іноземній валюті до 5 вересня 2017 року і повернення з боку клієнтів придбаних товарів (робіт і послуг) після цієї дати, клієнти мають право отримати відшкодування коштів за своїм вибором в національній або іноземній валюті.

У випадках наявності виручки від реалізації юридичними особами товарів (робіт і послуг) в іноземній валюті, отриманих до 5 вересня, комерційні банки здійснюють зарахування на рахунки і переказ грошових коштів за раніше укладеними договорами між юридичними особами.

Валютна виручка від реалізації товарів (робіт і послуг), незалежно від періоду надходження, з 5 вересня не підлягає обов'язковому продажу.

Юридичні особи мають право на свій розсуд розпоряджатися власними валютними доходами (експортною виручкою) і без будь-яких обмежень використовувати їх для оплати поточних міжнародних платежів, а також у разі необхідності продавати на валютному ринку в обсягах на свій розсуд.

Детальніше за посиланням: http://www.cbu.uz/ru/press-tsentr/press-relizy/2017/09/93091/  

 

- Відповідно до постанови Кабінету Міністрів РУз від 25.08.2017 р № 671 «Про заходи щодо забезпечення додаткової потреби республіки в прокаті чорних металів», АТ «Узметкомбінат» за рахунок власних коштів може імпортувати в країну 157 тис. тонн металургійної сировини (код ТН ЗЕД 2619, 7203, 7204, 7207) в рамках затвердженого балансу заготовки та споживання брухту, відходів чорних металів на 2017 р. для подальшого виробництва і реалізації прокату чорних металів.

Зазначений обсяг сировини при ввезенні терміном до 01.01.2018 р звільняється від митних платежів (крім зборів за митне оформлення). Якщо ж в подальшому сировину буде використано не за цільовим призначенням, суми митних платежів, несплачені за пільгою, будуть стягнуті до Державного бюджету РУз із застосуванням фінансових санкцій.

З повними текстами документів, коментарями і посиланнями до них, а також з іншими актами законодавства можна ознайомитися в інформаційно-пошуковій системі «Законодавство Республіки Узбекистан» (http://nrm.uz/products?products=1_zakonodatelstvo_respubliki_uzbekistan?...)

 

Матеріал підготовлено за інформацією Ради експортерів та інвесторів при МЗС України