Прес-центр4 липня 2017, 16:07

КОНКУРС ГРАНТІВ «ПІДТРИМКА РЕГІОНАЛЬНИХ АНТИКОРУПЦІЙНИХ ІНІЦІАТИВ»

Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ), Програмні ініціативи  «Демократична практика» та «Громадські ініціативи нової України» оголошують конкурс «Підтримка регіональних антикорупційних ініціатив». Максимальний розмір гранту – 150 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 80 000 – 120 000 гривень).

Дедлайн - 5 липня 2017 р

Протягом 2014-2016 років в Україні було створено необхідну законодавчу базу, яка створює умови для ефективної антикорупційної діяльності громадян та неурядових організацій. Запровадження електронної системи державних закупівель ProZorro, он-лайн системи використання публічних коштів E-data, електронних декларацій та відкриття державних реєстрів стали значними успіхами, які уможливлюють ефективний антикорупційний контроль за діяльністю представників державної влади.

Але ухвалення законів чи підзаконних актів – це лише частина необхідних зусиль. Як показує практика, більш проблемною є імплементація реформ. Оскільки стара корупційна система не так легко поступається місцем новим реформам і намагається перешкоджати антикорупційним ініціативам громадян, важливим є посилення дій громадянського суспільства у сфері боротьби з корупцією, особливо, на регіональному рівні.

Саме у регіонах є найбільша потреба донесення до громадян об’єктивної інформації про факти корупції, підвищення спроможності антикорупційних громадських організацій, створення можливостей для їх мережування та обміну досвідом. 

Мета конкурсу – посилення інструментів контролю над діями влади на місцевому або регіональному рівні, створення та розповсюдження методик та практик задля підвищення спроможності представників громадськості у боротьбі з корупцією, донесення до громадян об’єктивної інформації про факти корупції на місцевому / регіональному рівні.

Учасники конкурсу – громадські організації, громадські спілки, благодійні організації, ЗМІ та органи самоорганізації населення, які мають:

• статус неприбутковості та офіційно зареєстровані в Україні;

• щонайменше річний досвід організацій або виконавців проекту щодо практичної роботи у сфері боротьби із корупцією;

• спроможність впроваджувати грантові проекти та звітуватися за ними (включаючи фінансове звітування).

Проектні пропозиції повинні передбачати здійснення діяльності виключно на місцевому / регіональному рівні, та поширюватися на певну область, район, територіальну громаду, окремий населений пункт або їх менші частини.

Пріоритет конкурсу: застосування на місцевому / регіональному у рівні інструментів боротьби з корупцією, а також інструментів та механізмів відкритості, прозорості та підзвітності органів публічної влади за наступними напрямками:

моніторинг відповідності статків публічних службовців їх деклараціям про доходи;
аналіз ефективності використання державного та комунального майна, місцевих бюджетів, бюджетів комунальних підприємств та установ, доступності відповідної інформації та звітності;

Переваги будуть надаватись проектним пропозиціям, що запропонують сталу систему механізмів боротьби з корупцією, які можуть бути поширені на інші регіони України.

Проектна пропозиція повинна включати:

Чіткі критерії відбору об’єктів моніторингу
Алгоритм оскарження порушень відповідно до чинного законодавства, у разі їх виявлення
План медіа-супроводу проекту

Загальний бюджет конкурсу – 1 800 000 гривень.

Максимальний розмір гранту – 150 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 80 000 – 120 000 гривень).

Термін реалізації проекту – до 6 місяців.

Конкурс буде проходити у два етапи.

На першому етапі громадські організаціям, об’єднанням, асоціаціям тощо необхідно запропонувати ідею проекту, яка повинна бути викладена за спрощеною описовою формою до 5липня 2017 р. та надіслана на адресу: cs@irf.ua.

Результати відбору до участі у другому етапі конкурсу буде оголошено не пізніше
28 липня 2017 року.