Прес-центр20 лютого 2018, 16:02

Конкурс «Громадська синергія: посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах»

Міжнародний фонд “Відродження” за фінансової підтримки Європейського Союзу оголошує Додатковий конкурс «Громадська синергія: посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах».

Ефективне виконання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, досягнення цілей Східного партнерства та, у цьому зв’язку, здійснення реформ, які сприяють європейській інтеграції України, потребує активного та системного залучення громадянського суспільства. На сьогодні існує два інституційно визначених механізми скоординованої громадської участі.

Дедлайн - 12 березня 2018  року

Це утворена у 2011 році Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства (далі – УНП ФГС СхП) та Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (далі – УС ПГС), створеної в квітні 2015 року відповідно до ст. 469 Угоди про асоціацію. Ці дві Платформи мають як спільні (спрямованість на успіх європейської інтеграції України), так і відмінні риси,  зокрема, змістовні акценти на Східному партнерстві і на Угоді про асоціацію, а також мають різних міжнародних інституційних партнерів.

У 2016 році Європейська програмна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження» (МФВ) за фінансової підтримки ЄС розпочала проект «Громадська синергія: посилення участі громадськості в євроінтеграційних реформах за допомогою УС ПГС та УНП ФГС СхП». Очікується, що завдяки реалізації цього проекту Платформи здійснюватимуть активну, цілеспрямовану і результативну аналітичну, адвокаційну та інформаційно-просвітницьку діяльність, що матиме реальний вплив на політику. Ми також очікуємо, що Платформи координуватимуть свої дії задля більшої ефективності діяльності громадянського суспільства в євроінтеграційних процесах.

Мета конкурсу: посилення участі громадськості в реалізації євроінтеграційних реформ, активізація членів Платформ до скоординованих дій щодо участі у виконанні пріоритетів Угоди про асоціацію, ініціативи Східного партнерства та розвитку потенціалу Платформ.

Конкурсні проекти можуть передбачати підготовку аналітичних документів з рекомендаціями для державної політики (policy papers), проведення діалогів зацікавлених сторін щодо виконання міжнародних зобов’язань та розвитку політик у відповідних сферах, діяльність щодо підвищення суспільної обізнаності та адвокації виконання пріоритетів Угоди про асоціацію та Східного партнерства.

Учасники конкурсу: громадські організації, спілки, асоціації, товариства та інші об’єднання, зареєстровані відповідно до українського законодавства як неприбуткові або благодійні організації, які є членами (учасниками) Платформ та/або їхніх робочих груп.

Пріоритети конкурсу:

-Виконання Угоди про асоціацію у конкретних сферах (зокрема, транспорт, енергетика, телекомунікації, соціальна політика тощо), з акцентом на гармонізацію законодавства, відповідні інституційні зміни та комунікацію з зацікавленими сторонами;
-Реалізація конкретних цілей із наявного списку «20 очікуваних досягнень до 2020 року» ініціативи Східного партнерства;
-Виконання угод України з ЄС про надання макрофінансової допомоги та бюджетної підтримки;
-Участь України у програмах ЄС, з акцентом на використанні можливостей для внутрішнього реформування та залучення до спільних європейських політик;
-Підвищення взаємної обізнаності та розвиток суспільного діалогу між Україною і країнами ЄС та Східного партнерства, розвиток транскордонної співпраці, питання міграційної політики.

Максимальний розмір гранту – 850 000 грн. Загальний бюджет конкурсу –  3 827 102 грн.

Аплікаційна форма

Зареєструвати заявку на сайті фонду, скориставшись сервісом “Електронний конкурс”. Додатки до проектної пропозиції мають бути додані у форматі .doc, .xls або .pdf

ДЖЕРЕЛО