Прес-центр20 грудня 2018, 13:12

Набрав чинності Закон України «Про дипломатичну службу»

Вчора, 19 грудня, набрав чинності Закон України «Про дипломатичну службу»

Реформування дипломатичної служби, приведення її до сучасних європейських і світових стандартів, підвищення престижності дипломатичної служби та залучення нового кадрового потенціалу – мета нового Закону.

Дипломатична служба є складовою державної служби і побудована на тотожних підходах щодо вступу, проходження і припинення служби з урахуванням особливостей правового статусу дипломатів. Тому саме НАДС супроводжувало нову редакцію Закону у Верховній Раді України, а нині долучається до формування системи підзаконних актів у співпраці з Міністерством закордонних справ.

Основним завданням документу є встановлення нових правових та організаційних засад функціонування дипломатичної служби як державної служби особливого характеру, яка полягає в професійній діяльності посадових осіб дипломатичної служби, пов’язаній із реалізацією зовнішньої політики України, захистом її національних інтересів у сфері міжнародних відносин, а також прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном.

Документ визначає правовий статус таких осіб, особливості діяльності органів дипломатичної служби, порядок вступу на дипломатичну службу, її проходження та припинення, закріплює ротацію як обов'язкову умову проходження дипломатичної служби, а також унормовує питання оплати праці, соціальні гарантії її працівників.