Прес-центр4 вересня 2018, 13:09

Перша Європейська школа Східного партнерства відкриває свої двері у Тбілісі

Перша Європейська школа Східного партнерства відкрилася сьогодні у Тбілісі, в Грузії. Вона є одним з 20 ключових завдань Східного партнерства на період до 2020 року. Школа запропонує студентам із шести Східних країн-партнерів ЄС інноваційну академічну програму, а також сприятиме налагодженню мультикультурних обмінів та співпраці. 
 
Сьогодні перша Європейська школа Східного партнерства відкрила свої двері для 30 студентів з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Республіки Молдова та України. Початок навчального року було відзначено офіційним урочистим відкриттям Європейської школи Єврокомісаром Йоганнесом Ганом та Прем’єр-міністром Грузії Мамукою Бахтадзе.

Йоганнес Ган, Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення, зазначив: «Я дуже радий, що знаходжуся у Тбілісі сьогодні, щоб відкрити першуЄвропейську школу Східного партнерства. Цей проект близький моєму серцю та позначає нову віху у співпраці між ЄС та його Східними країнами-партнерами. Забезпечення високоякісної освіти для молоді – це інвестиція в майбутнє студентів, їхніх країн, а також нашої плiдної співпраці та міцного партнерства. Відкриття школи також є підтвердженням наших непохитних намірів реалізувати 20 ключових завдань на період до 2020 року, які знаходяться в основi Східного партнерства та забезпечать відчутні вигоди для громадян».

На Саміті Східного партнерства в листопаді 2017 року всі держави-члени ЄС та шість країн Східного партнерства ухвалили відкриття Європейської школи Східного партнерства як пріоритетне завдання, а також як частину зобов’язання щодо посилення підтримки молоді та освіти в регіоні. Ця школа є одним із 20 ключових завдань на період до 2020 року, ухвалених лідерами в рамках останнього Саміту, а також становить частину ширшого пакету підтримки для молоді з бюджетом у розмірі 340 мільйонів євро.
 
Унікальна дипломна програма, що пропонується в Європейській школі Східного партнерства, поєднує в собі високі стандарти навчання та спеціалізоване викладання, що базується на стандартах Європейської шкільної системи. Студенти віком від 16 до 17 років будуть відвідувати заняття в багатомовному та мультикультурному середовищі з метою посилення та поглиблення своїх знань щодо Європи та Європейського Союзу. Окрім цього, вони матимуть можливість ознайомитися з різноманітною позакласною програмою, а також брати участь у конференціях високого рівня, присвячених тематиці ЄС. Випускники програми отримають Диплом Міжнародного бакалаврату в галузі європейських досліджень.
 
 Довідкова інформація

Східне партнерство – це спільна політична ініціатива, спрямована на поглиблення та зміцнення відносин між Європейським Союзом (ЄС), його державами-членами та шістьома східними країнами-сусідами: Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Республікою Молдова та Україною. Ця ініціатива є спеціальним напрямом Європейської політики сусідства. Мета Східного партнерства полягає в створенні єдиного простору демократії, спільних цінностей, процвітання, стабільності та посиленої співпраці.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні