Прес-центр16 лютого 2018, 14:02

Проект ЄС допоміг Україні розпочати реформу ринку електричної енергії

Дворічний проект Твіннінг «Підтримка Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг в процесі реформування ринку електричної енергії» добігає кінця. Європейським партнером проекту виступив словацький національний регулятор (RONI), повідомили на закритті проекту 15 лютого. Словацькі колеги допомагали українському регулятору (НКРЕКП) в реалізації Закону про ринок електричної енергії, прийнятого Верховною Радою України в квітні 2017 року. Проект тісно співпрацював с Агентством ЄС із взаємодії регуляторів у сфері енергетики (ACER).

“Реформування ринку електричної енергії в Україні – ключове завдання. Без функціонального та незалежного регулятора ця реформа не спрацює. Мета даного проекту полягала в підтримці українського регулятора в процесі реформи, щоб забезпечити впровадження в Україні найкращої практики ЄС. На жаль, через затримку в прийнятті закону про ринок електричної енергії та зволікання з реалізацією закону про регулятора у сфері енергетики, проект Твіннінг був змушений змінити свій робочий план. В результаті − величезний потенціал даного проекту так і не вдалося використати повністю. Як і раніше, ми готові конструктивно працювати з регулятором у впровадженні реформ у сферах природного газу, електричної енергії та центрального опалення”, − сказав Йоганнес Баур, перший радник, Керівник відділу програм допомоги "Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище", Представництва ЄС в Україні.

Зокрема, в межах проекту партнери спільно працювали над впровадженням в Україні вільного доступу третіх сторін до електричних мереж, над покращенням конкуренції шляхом розукрупнення електророзподільних компаній, а також над забезпеченням регулятором захисту прав споживачів. Партнери з RONI поділилися досвідом у регулюванні та моніторингу ринку електричної енергії у Словацькій Республіці та у країнах Вишеградської четвірки, а також надали відповідні рекомендації до проектів вторинного законодавства.

«Ми вдячні нашим словацьким колегам за цінну допомогу. НКРЕКП буде використовувати отримані рекомендації у процесі реформування ринку електричної енергії, яка тільки розпочинається», − додав Дмитро Вовк, голова НКРЕКП, керівник Проекту від країни-бенефіціара.

Довідкова інформація: Проекти Твіннінг, що фінансуються ЄС, об’єднують українські державні органи та органи держав-членів ЄС для обміну досвідом та найкращими практиками.

Даний проект Твіннінг у сфері електричної енергії реалізовувався в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з використанням досвіду Словацької Республіки, а також досвіду інших держав-членів ЄС з Вишеградської групи: Польщі, Чеської Республіки та Угорщини. Проект тривав 2 роки.

Цей проект є частиною ініціативи EU4Energy, яка підтримує країни Східного партнерства у покращенні енергозабезпечення, енергетичної безпеки та взаємозв'язків, а також у просуванні енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. Ця ініціатива охоплює Вірменію, Азербайджан, Білорусь, Грузію, Республіку Молдова та Україну. Вона реалізується через фінансування проектів і програм, що допомагають реформувати енергетичні ринки та зменшити національну енергозалежність та споживання. У довгостроковій перспективі це зробить енергопостачання більш надійним, прозорим та доступним, і, таким чином, зменшить енергетичну бідність та рахунки за енергію як для громадян, так і для приватного сектору.

В секторі енергетики Україна взяла на себе зобов’язання прийняти Директиву ЄС з електричної енергії 2009/72/EC, яка є частиною так званого «Третього енергетичного пакету ЄС», через приєднання до Договору про заснування Енергетичного співтовариства та укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Прийняття цієї Директиви ЄС має призвести до ефективної та регульованої конкуренції на ринку електричної енергії та інших найкращих пропозицій для споживачів.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні