Прес-центр15 лютого 2018, 13:02

Пропозиції Єврокомісії з підвищення ефективності Союзу

14 лютого Європейська Комісія визначила можливі варіанти - та їх фінансові наслідки - для нового, сучасного, довгострокового бюджету ЄС, що дозволить виконати пріоритети після 2020 року. Свої пропозиції Єврокомісія висловила напередодні неформальної зустрічі лідерів, яку заплановано на 23 лютого 2018 року.

Також Комісія виступила з пропозицією низки конкретних кроків задля підвищення ефективності Європейського Союзу та поліпшення взаємодії між керівниками інституцій ЄС та громадянами Європи.

Варіанти нового, сучасного, бюджету ЄС 

За допомогою наданих пропозицій Єврокомісія прагне визначити для лідерів ЄС фінансування, на яке вони можуть сподіватися на рівні Євросоюзу. Це стосується реалізації амбітних цілей ЄС у таких сферах як захист зовнішніх кордонів, підтримка справжнього Європейського оборонного союзу, посилення трансформації Європи у цифровій сфері або підвищення ефективності ЄС у галузі регіональної та сільськогосподарської політик.

Коментуючи таку пропозицію, Єврокомісар з питань бюджету та людських ресурсів Ґюнтер Еттінґерсказав таке: “Ми маємо уникнути повторення 2013 року, коли бюджет ЄС було ухвалено із запізненням. У випадку неприйняття бюджету, не зможуть вчасно розпочатися багато проектів вартістю понад 100 тис. євро. Це стосується ініціатив у таких ключових сферах, як, зокрема, підтримка бізнесу, енергоефективність, охорона здоров’я, освіта та соціальна інклюзивність. Як результат, тисячі молодих людей не зможуть взяти участь у програмі обміну Erasmus+ у 2021 році”.

Ефективніший Європейський Союз

У сфері інституційної структури Європейська Комісія запропонувала різні варіанти покращення організації європейських виборів та поглиблення взаємодії між лідерами інституцій ЄС та європейськими громадянами.
 
Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, зокрема, відзначив: “Я завжди стверджував, що форма має підпорядковуватись функції. Наразі не час для довгих дискусій щодо інституційної реформи чи зміни Договору. Проте ми можемо зробити кроки задля підвищення ефективності роботи Європейського Союзу, щоби досягнути ключових речей, які мають значення для європейців. Тут є декілька варіантів дій, проте ціль однакова – створення Європи, яка приносить реальні результати”.

Стосовно виборів до Європейського Парламенту, то Європейська Комісія запропонувала, аби політичні партії  заздалегідь висували кандидатів - ще до кінця 2018 року. Тоді передвиборчі кампанії зможуть розпочатися раніше. Єврокомісія також пропонує акцентувати більше уваги на зв’язку між партіями країн-членів ЄС та європейськими партіями.

Також лідери Європейської Ради мають вирішити питання щодо складу Європейського Парламенту в 2019-2024 роках, а також, що робити з вакантними місцями після виходу Об’єднаного Королівства з ЄС. Основою для цих рішень має стати пропозиція Європарламенту.

Окрім того, перед призначенням нового складу Єврокомісії, лідери мають вирішити: чи варто й далі дотримуватись принципу одного представника з кожної країни-члена Євросоюзу, чи навпаки – зменшити склад Комісії.

Структура ЄС може стати ефективнішою також завдяки об’єднанню в одну посади Президента Європейської Ради та Президента Європейської Комісії.

Окрім того, Єврокомісія збільшить кількість зустрічей у рамках ініціативи діалогу громадян з представниками Єврокомісії, Європарламенту, урядів країн-членів ЄС, місцевої влади та громадянського суспільства. Це має відбутись до наступних європейських виборів, що пройдуть у травні 2019 року.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні