Прес-центр6 грудня 2018, 16:12

Провідні бізнес-асоціації підтримали законопроект 9311 #РейдерствоСтоп

Представники провідних бізнес-асоціацій Американської торгівельної палати в Україні (АСС), Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), Спілки українських підприємців (СУП), Офісу ефективного регулювання BRDO та Офісу бізнес-омбудсмена підтримали законодавчі ініціативи, спрямовані на посилення боротьби з рейдерськими атаками на підприємства та майно громадян.

Міністерство юстиції України разом з народними депутатами та представниками провідних бізнес-асоціацій, які представляють інтереси не окремих профільних спільнот, а реального українського бізнесу, розробили низку новацій, які покликані знизити ризики рейдерських захоплень підприємств. Зокрема, ми вирішили прибрати зі списку суб’єктів реєстрації державні та комунальні підприємства», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко.

Також серед новацій законопроекту – запровадження обов’язкового підвищення кваліфікації державних реєстраторів, право оренди в реєстрі збігатиметься з терміном дії договору, страхування від підробки підпису на договорі, укладеному в простій письмовій формі, припинення старих, недійсних обтяжень та захист права власності на частку в статутному капіталі юридичної особи.

Зокрема, у законопроект 9311 увійшли дві рекомендації Ради: зобов’язання державного реєстратора - у разі здійснення реєстраційної дії з корпоративними правами - перевіряти дані Державного реєстру обтяжень рухомого майна та удосконалення механізму інформаційної взаємодії Державного реєстру прав на нерухомість та Єдиного державного реєстру судових рішень.

На підтримку законопроекту висловилася Європейська Бізнес Асоціація.

«Європейська Бізнес Асоціація підтримує ініціативу Мін’юсту #РейдерствоCтоп. Важливим у законопроекті є позбавлення комунальних підприємств права щодо реєстраційних дій, адже на даний момент більшість скарг щодо рейдерських захоплень стосувалась саме цього аспекту. І, по-друге, ми підтримуємо обмеження вартості нотаріальних дій щодо іпотеки. На сьогодні це занадто дорого та обтяжливо для бізнесу», – зауважила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.

«Захист права власності є одним із ключових аспектів як для тих компаній, які вже працюють в Україні, так і тих, які розглядають Україну як потенційний напрямок для інвестування. Для нас важливо, щоб компанії відчували себе захищеними з точки зору власності, з точки зору інвестицій. Ця законодавча ініціатива містить пропозицію Американської торгівельної палати, яка спрямована на скасування Указу Президента України №762 щодо мінімальної плати за вчинення нотаріальних послуг. На думку всіх компаній – членів АСС, реалізація такої ініціативи дасть змогу, з одного боку, знизити ціни на ринку нотаріальних послуг, в з іншого - вивести з тіні частину доходів», - заявила віце-президент Американської торгівельної палати в Україні Тетяна Прокопчук.

Під час розробки законопроекту 9311 #РейдерствоСтоп норма про скасування плати приватним нотаріусам у розмірі не менше 1% від суми договору була запропонована бізнес-асоціаціями та експертними офісами.