Прес-центр3 вересня 2018, 09:09

Розвиток молодіжних центрів в Україні за європейських зразком

Особливим пріоритетом молодіжної політики в Україні є розвиток мережі молодіжних центрів та просторів європейського зразка, які по своїй суті є осередками практичної роботи з молоддю. Це унікальні установи, що сприяють розвитку молодих людей, громадянській освіті, популяризації здорового способу життя, волонтерства, молодіжному підприємництву, підвищенню рівня мобільності молоді тощо. Їх напрями роботи формуються відповідно до потреб та інтересів молодих людей конкретного населеного пункту.

Сьогодні в Україні вже діє кількасот молодіжних центрів і просторів різної форми власності, у тому числі утворених на базі закладів освіти, культури, спорту. Такі молодіжні хаби, платформи та коворкінги успішно працюють у більшості обласних центрів України, а також активно розвиваються в маленьких містах і селах України. І однозначним лідером у цьому питанні є Донецька область. У рамках програми "Гідна країна для гідних людей" керівництвом краю було ухвалено рішення про утворення в регіоні 85 сучасних молодіжних центрів.

"Для нас принциповим є те, щоб молода людина, незважаючи на те, де вона живе – у столиці, мегаполісі чи в селі – мала достатню кількість можливостей для розвитку та отримання знань і ставала конкурентноздатною в країні", – підкреслює заступник Міністра молоді та спорту Олександр Ярема.

2017-й рік став дуже важливим для розвитку молодіжних центрів в Україні, адже було напрацьовано та ухвалено відповідну законодавчу базу. Зокрема, внесено зміни до Бюджетного кодексу України щодо підтримки діяльності таких центрів. Урядом України прийнято Типове положення про молодіжний центр. Міністерством молоді та спорту затверджено Національний знак якості для молодіжних центрів, який містить широкий набір європейських критеріїв якості надання послуг, до яких мають прагнути центри у своїй роботі.

У Чернігові відбувся перший Міжнародний форум молодіжних центрів "Від ініціативи – до дії" за участі експертів з Фінляндії, Латвії, Литви, Польщі, Німеччини, Бельгії, а також нещодавно утворено Асоціацію молодіжних центрів України.

Молодіжні центри. Основні принципи та засади

Молодіжні центри в Україні

З чого розпочинати створення молодіжного центру

Національний знак якості для молодіжних центрів

Молодіжні центри: досвід Польщі

Молодіжні центри: досвід Литви

Молодіжні центри: досвід Фінляндії (eng)

ДЖЕРЕЛО