Прес-центр27 листопада 2017, 10:11

Саміт Східного партнерства 2017: Сильніші разом, Брюссель

24 листопада 2017 у Брюсселі відбувся П’ятий Саміт Східного партнерства. Під час заходу було відзначено досягнення попередніх двох років відносин Європейського Союзу з шістьма східними країнами-партнерами і запропоновано 20 практичних результатів до 2020 року, які принесуть відчуть переваги громадянам.
 
Саміт, який проводиться на рівні Голів Держав і Урядів, зібрав в одному колі інституції Європейського Союзу, представлені Президентом Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером і Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, 28 Держав-членів ЄС і шість східних Держав-партнерів, а саме Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Республіку Молдову й Україну. До них також приєдналися Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки та віце-президент Європейської Комісії Федеріка Могеріні, член Європейської Комісії з питань Європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнес Ган і член Європейської Комісії з питань торгівлі Сесилія Мальмстрьом.
 

Учасники схвалили Спільну декларацію Саміту, а також просунилися вперед щодо низки договорів, зокрема нової двосторонньої угоди між Європейським Союзом і Вірменією, Угоди про спільний авіаційний простір з Вірменією й Угоди про розширення Транс’європейської транспортної мережі ЄС (TEN-T) до східних країн-партнерів.

Завантажити Спільну декларацію Саміту Східного партнерства: http://bit.ly/2BfPoE9
 
"Східне партнерство – це насамперед партнерство людей. Його мета полягає у покращенні рівня життя в наших країнах, зближення наших суспільств. Воно означає захист цінностей, принципів і прагнень, які люди поділяють разом у Європейському Союзі та у східних країнах-сусідах," – зазначив Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції після Саміту. "На сьогоднішньому Саміті ми узгодили 20 конкретних заходів для впровадження до 2020 року. Завдяки Східному партнерству Європейський Союз допоміг створити 10 тис. робочих місць, провести навчання 20 тис. людей і надати 100 тис. кредитів підприємствам. Ми покращили доступ до безкоштовних правових послуг, інвестували у транспортні сполучення, сприяли гендерній рівності та допомогли тисячам студентів пересуватися між Європою та регіоном Східного партнерства. Нині, коли ми розглядаємо період до 2020 року та після нього, настав час діяти ще більше. Ми на правильному шляху, тож рухаймося далі у цьому напрямку."
 
Весь виступ Президента Юнкера на спільній прес-конференції знаходиться за цим посиланням (англ.).
 
Східне партнерство дає відчутні переваги для громадян: 20 практичних результатів до 2020 року
Покращення щоденного життя громадян є основою Східного партнерства. Після попереднього Саміту в Ризі у 2015 році співпраця спиралася на чотири пріоритетні сфери:

Сильніша економіка: економічний розвиток і кращі ринкові можливості;
Сильніше державне управління: посилення інституцій та якості державного управління;
Сильніше взаємосполучення: покращення взаємозв’язків, зокрема у сфері транспорту й енергетики, а також охорони довкілля та зміни клімату;
Сильніше суспільство: посилення мобільності й соціально-культурних контактів.

У межах цих пріоритетів Європейський Союз, його Держави-члени та Держави-партнери схвалили наступні двадцять практичних результатів, що визначають чіткий план дій до 2020 року:

Ширша взаємодія з базовими організаціями громадянського суспільства та їхня цільова підтримка; 
Підтримка підприємств і надання кредитів у місцевій валюті у партнерстві з ключовими міжнародними фінансовими організаціями;
Покращення спроможності країн-партнерів до використання переваг можливостей торгівлі з ЄС і один з одним;
Зобов’язання у сфері реформ і конкретні інвестиції в галузі енергоефективності;
Розвиток якісніших і безпечніших транспортних зв’язків до 2030 року за допомогою довгострокових інвестицій, спрямованих на забезпечення сполучення країн-партнерів з ЄС і між собою;
Цифровий пакет, у тому числі конкретні кроки в напрямку гармонізації роумінгового ціноутворення та зниження роумінгових тарифів між країнами-партнерами, простіший і дешевший доступ в інтернет за допомогою розгортання національних стратегій широкосмугових мереж і підтримка створення робочих місць у цифрових галузях;
Новий посилений пакет підтримки молоді й освіти;
Новий всеосяжний підхід до комунікації з питань допомоги у рамках Східного партнерства і посилення стратегічної комунікації.

На Саміті також було схвалено переглянуту багатосторонню інституційну структуру Східного партнерства, що передбачає посилення політичної координації та більш орієнтований на результат підхід до співпраці.
 
Східне партнерство – результативне партнерство 
Після попереднього Саміту Східного партнерства у Ризі в 2015 році було досягнуто значного прогресу у відносинах між ЄС і шістьма Державами-партнерами. Повністю набули чинності Угоди про асоціацію та поглиблені й всеосяжні зони вільної торгівлі з Грузією, Республікою Молдовою й Україною, що відкриває нові можливості для тіснішої співпраці та вирішення основних викликів, а також економічної інтеграції та торгівлі. Значно зросли обсяги торгівлі між трьома асоційованими країнами-партнерами і Європейським Союзом. Угоди впроваджуватимуться відповідно до нещодавно оновлених Порядків денних асоціації. За результатами здійснення реформ, що вимагали значних зусиль, було запроваджено безвізовий режим з країнами Шенгенської зони для власників біометричних паспортів Грузії та України, у той час як громадяни Республіки Молдова вже користуються таким режимом з 2014 року. 
 
Рух вперед відбувся у відносинах з Вірменією, Азербайджаном і Білоруссю. Сьогодні Європейський Союз і Вірменія підписали Угоду про всеосяжне і розширене партнерство, яка дозволить обом сторонам співпрацювати над вирішенням викликів, що стоять перед ними, та якнайкраще скористатися отриманими можливостями. Хороший прогрес було досягнуто у переговорах щодо нової рамкової угоди з Азербайджаном, тоді як у відносинах з Білоруссю було зроблено крок вперед завдяки новоствореній Координаційній групі. Майбутні Пріоритети партнерства з усіма трьома країнами закладуть нові стратегічні рамки для допомоги з боку ЄС. Пріоритети партнерства з Вірменією було узгоджено, а з Азербайджаном і Білоруссю – обговорюються.
 
ЄС і Вірменія також сьогодні парафували Угоду про спільний авіаційний простір. Це покращить доступ до ринків для авіаліній з обох сторін і забезпечить краще взаємосполучення, що розширить наявний вибір, підвищить якість послуг і сприятиме зменшенню тарифів на пасажирські перевезення. Зазначена угода, що є частиною Авіаційної стратегії Європейської Комісії для Європи, також запровадить спільні регуляторні рамки, наприклад у сфері безпеки польотів і авіаційної безпеки. Більше інформації тут.
 
У галузі транспортних взаємосполучень ЄС і країни-партнери узгодили індикативні карти розширення базової Транс’європейської транспортної мережі ЄС (TEN-T) до східних країн-партнерів, як основи для посилення транспортного взаємозв’язку та визначення спільних інфраструктурних пріоритетів. Для цього у рамках Саміту було підписано документи про взаєморозуміння на високому рівні.
                                  
Східне партнерство формується ширшим суспільством 
Напередодні Саміту 2017 року відбулася низка пов’язаних заходів за участі громадянського суспільства, медіа, ділових кіл, парламентів та інших зацікавлених сторін, що свідчить про вихід Східного партнерства за межі міжурядових відносин й охоплення ширшого суспільства. Серед цих заходів:  

Третій молодіжний форум Східного партнерства (22-23 червня 2017 року, Варшава), де було прийнято низку рекомендацій щодо молодіжної політики
Друга медіа-конференція Східного партнерства (13 вересня 2017 року, Київ)

Див. Інформаційну довідку медіа-конференції

Конференція Східного партнерства з питань електронного партнерства (4 жовтня 2017 року, Таллінн)

Див. Інформаційну довідку електронного партнерства

Конференція громадянського суспільства Східного партнерства 25-26 жовтня 2017 року, Таллінн) разом з Дев’ятою щорічною асамблеєю Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

Див.: Інформаційну довідку громадянського суспільства Східного партнерства

Бізнес-форум Східного партнерства (26-27 жовтня 2017 року, Таллінн)

Див.: Інформаційну довідку бізнес-форуму

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні