Прес-центр19 квітня 2018, 10:04

Співпраця ЄС та України задля енергоефективності

18 квітня 2018 року Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко та Голова Групи підтримки України в Європейській Комісії Петер Вагнер в присутності Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана підписали фінансову угоду на 50 млн. євро щодо підтримки Фонду енергоефективності України.
 
Ця угода сприятиме енергозбереженню та зменшенню викидів парникових газів в Україні. ЄС, разом з Німеччиною, також підтримуватиме діяльність Фонду енергоефективності з надання грантів на інновації із підвищення енергоефективності багатоповерхових будинків по всій Україні.

Голова Групи підтримки України в Європейській Комісії Петер Вагнер відзначив: “Україна - це одна з країн Європи, яка споживає найбільше енергії. Рівень енергоспоживання на квадратний метр в Україні вдвічі більший, ніж в Європі. Зменшення енергоспоживання у житловому секторі України сприятиме енергетичній безпеці України та покращенню рівня життя українських громадян. Наші партнери з імплементації забезпечать прозоре управління внесками від ЄС до Фонду, а також створять регіональну мережу для підтримки відповідної діяльності”.

Довідка:
Фінансова угода впроваджує ключові елементи програми підтримки енергоефективності для України вартістю в 50 млн. євро (Energy Efficiency support programme for Ukraine (EE4U). Її минулого року ухвалила Європейська Комісія. Головні елементи цієї програми такі:  

30 млн. євро від ЄС до нового багатостороннього донорського фонду з фінансової підтримки енергетичних інновацій в житловому секторі через Фонд енергоефективності України;
пакет технічної допомоги обсягом у 17 млн. євро. Його впроваджує Міжнародна фінансова корпорація IFC (International Finance Corporation) та Програма розвитку ООН задля підвищення обізнаності в українських містах, підготовки проектів на місцевому рівні та допомоги в управлінні Фондом;
пакет технічної допомоги у 3 млн. євро для підтримки впровадження сучасних стандартів та норм енергоефективності, а також методів оцінки та аудиту;

Цього року влада України у тісній співпраці з ЄС та Німеччиною створила Фонд енергоефективності України. Програма підтримки енергоефективності вартістю 50 млн. євро є частиною цієї співпраці. Німеччино додатково надасть 15 млн. євро на цю програму. Влада України пообіцяла надати до Фонду енергоефективності України близько 50 млн. євро в 2018 році. З 2014 року на українські реформи ЄС надав 965 млн. євро грантів в рамках Інструменту європейського сусідства.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні