Прес-центр2 липня 2018, 15:07

«Твоє пр@во»: ПРООН запускає мобільний додаток для захисту прав внутрішньо переміщених осіб і постраждалих від сексуального й гендерно обумовленого насильства

Мобільний додаток «Твоє пр@во», розроблений у рамках Програми відновлення та розбудови миру ПРООН за підтримки уряду Нідерландів, є ще одним важливим кроком на шляху до вирішення цієї проблеми.

Згідно з Гуманітарним бюлетенем Управління ООН з координації гуманітарних питань за березень-квітень 2018, внаслідок чотирирічного конфлікту на cході Україні постраждало 4,4 мільйона чоловіків, жінок і дітей, серед яких близько 1,5 мільйона складають внутрішньо переміщені особи. Половина ВПО - це люди похилого віку, які змушені робити непростий вибір між їжею, медициною, притулком, опаленням або освітою дітей. Багатьом з них потрібна юридична допомога для оформлення документів, отримання соціальних виплат і пенсій, а також компенсації за зруйноване майно.

До того ж, висока концентрація військових і збройних груп, розповсюдження зброї, слабкість правоохоронної системи, безкарність і посттравматичний стрес збільшують ризик осіб, які проживають поблизу «лінії зіткнення» зазнати сексуального й гендерно обумовленого насильства, особливо серед жінок, дівчат-підлітків і юнаків. Однак стигматизація проблеми сексуального й гендерно обумовленого насильства, а також відсутність інформаційних і консультативних послуг не дозволяють потерпілим отримати адекватну допомогу та підтримку.

Цей контекст актуалізує важливість запуску мобільного додатку «Твоє пр@во» – своєчасного механізму захисту прав внутрішньо переміщених осіб і постраждалих від сексуального й гендерно-обумовленого насильства. Перший у своєму роді, додаток для мобільних пристроїв містить як корисну інформацію, так і різноманітні інструменти для внутрішньо переміщених осіб та осіб, що зазнали сексуального й гендерно обумовленого насильства щодо захисту та відновлення їхніх прав. Мобільний додаток можна безкоштовно завантажити для систем iOS та Android за посиланням “Твоє пр@во”.

«Додаток має вирішальне значення для заповнення існуючих інформаційних прогалин щодо прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали від сексуального й гендерно-обумовленого насильства. Він виходить за рамки простого інформування, адже містить також покрокове практичне керівництво для користувачів відносно захисту і відновлення своїх прав разом з контактною інформацією щодо наших центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги», – сказав Рустам Пулатов, спеціаліст ПРООН з питань суспільної безпеки та соціальної згуртованості.

Для запитів ЗМІ:

Юлія Самусь, спеціаліст з комунікацій, ПРООН в Україні, +38 097 139 14 75,  communications.ukraine@undp.org

ДЖЕРЕЛО