Прес-центр20 грудня 2018, 13:12

УКРАЇНА, ГРУЗІЯ ТА МОЛДОВА СТВОРИЛИ СПІЛЬНУ ПЛАТФОРМУ ДЛЯ РЕІНТЕГРАЦІЇ ТЕРИТОРІЙ ТА ПРОТИДІЇ РОСІЙСЬКІЙ ФЕДЕРАЦІЇ

19 грудня 2018 року у м. Тбілісі (Грузія) Віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції Молдови Крістіна Леснік, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш та Державний Міністр з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі підписали Меморандум про створення Тристоронньої міжвідомчої платформи для обміну досвідом у сфері реінтеграційної політики територій, які перебувають поза контролем держав, та протидії гібридним методам впливу Російської Федерації.

Платформою, зокрема, передбачено обмін досвідом з дотримання прав людини, протидії Кремлівській пропаганді в інформаційній війні, встановлення та підтримки зв’язків з населенням, яке проживає на тимчасово окупованих територіях України, Грузії і територіях без ефективного контролю Республіки Молдова, а також аналіз ситуації, оцінка ризиків та сприяння обміну відповідною інформацією і навиками.

Вадим Черниш, у своїй промові під час підписання Меморандуму, акцентував увагу на важливості досягнення єдності у протидії зовнішній агресії, а також підкреслив, що сьогодні на міжнародній арені відсутня підтримка Російської Федерації, як і довіра до її гучних заяв.

«Якщо діяти поєднавши зусилля – політика Російської Федерації буде неефективною. Сьогодні ми підписали надважливий документ, який дає можливість обмінюватися інформацією на зовсім іншому рівні, у тому числі про ситуацію, що склалася в Україні, Грузії та Молдові, для врахування в роботі під час планування своїх дій у кожній країні окремо. Україні є що продемонструвати, адже ми зробили серйозний прогрес у вивченні та дослідженні сфери гібридних загроз. І так само ми хочемо максимально вивчити напрацювання Грузії та Молдови для імплементації найкращого досвіду», - зазначив Міністр.

У свою чергу Державний Міністр з питань примирення та громадянської рівності Грузії Кетеван Цихелашвілі підкреслив: «Ми офіційно визначили, що Україна, Грузія та Молдова мають спільні виклики та спільні загрози з боку Росії, яким відтепер ми будемо протистояти ефективніше. Об’єднавши наші зусилля ми зможемо протидіяти Російській Федерації як в середині наших держав, так і на міжнародній арені. У сучасному світі, де панують гібридні конфлікти, ми маємо напрацьовувати сучасні відповіді».

«Наші три країни очолили процес протидії викликам і зовнішнім загрозам, використавши «smart approach». Завдяки створеній міжурядовій платформі ми не лише зможемо ідентифікувати проблеми та загрози, але й використовувати найкращі практики Молдови, України та Грузії і разом протистояти викликам», – наголосила Віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції Молдови Крістіна Леснік.

Підписаний Меморандум – це перша в історії конфліктів міжвідомча платформа трьох держав, учасники якої безпосередньо задіяні до мирного врегулювання конфліктів та до реінтеграції непідконтрольних і окупованих Російською Федерацією територій в Україні, Грузії та Молдові. Платформи дозволить спільно напрацьовувати ефективні підходи для протидії гібридним методам впливу Російської Федерації.

Після підписання Меморандуму делегації України та Молдови відвідали грузинське село Одзісі для ознайомлення з умовами життя місцевих жителів поблизу лінії зіткнення, з проблемами, які їм доводиться вирішувати щодня, а також з державницькими викликами, які досі стоять перед Грузією через тимчасову окупацію її територій.