Прес-центр27 липня 2018, 10:07

Українські проекти в рамках програми Erasmus+ здобули півмільйона євро

Серед 180 проектів-переможців з усього світу конкурсу 2018 р. Програми Європейського Союзу Еразмус+ напряму Жан Моне, Україна виграла 14 проектів: 10 модулів зі сталого розвитку, медичної освіти, зовнішньої політики ЄС, комерційного права, антитоталітарних практик, енергоефективності, міждисциплінарності та інклюзивності в докторантурі, європейських цінностей;1 Центр досконалості; 2 Проекти з безпеки та стабільних країн; 1 Підтримка асоціацій. Загальний бюджет проектів становить близько 500 000€.

13 організацій з різних регіонів України (Київ, Суми, Харків, Одеса, Полтава, Івано-Франківськ, Миколаїв, Запоріжжя, Маріуполь, Львів) з вересня 2018 року вже розпочнуть реалізацію проектів Еразмус+ напряму Жана Моне:

10 закладів вищої освіти: Чорноморський національний університет імені Петра Могили, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Сумський державний університет, Національний університет «Одеська юридична академія», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Національний університет "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка, Запорізький національний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка;
2 громадські організації – Український інститут з кризового менеджменту та розв’язання конфліктів, Українська Асоціація Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції;
1 науково-дослідний інститут - Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України.

Довідково: в рамках п'яти конкурсів Програми Еразмус+: Жан Моне 2014-2018 рр., українські організації подали 575 проектних пропозицій, з яких 55 проектів Жан-Моне були відібрані для фінансування (41 модуль, 4 кафедри, 4 проекти, 5 проектів підтримки асоціацій та 1 центр досконалості). Проекти Жан Моне у сфері європейських досліджень реалізуються в більш ніж 40-ка закладах вищої освіти, неурядових організаціях і науково-дослідних установах України. Загальний бюджет проектів становить понад 1 700 000€.

Довідково про програму Erasmus+

Усе почалося наприкінці 1980-тих років із епізодичних обмінів викладачами та студентами між університетами країн Європейського Союзу. У 1987 році для координації цих обмінів Європейська комісія створила програму Erasmus. Її було названо на честь гуманіста Еразма Роттердамського, який вважав за необхідне постійно мандрувати, а під час подорожей працював у різних університетах Європи. До того ж назва Erasmus – це акронім, який розшифровується як «Схема дії Європейського співтовариства для підвищення мобільності студентів університетів» (англ. Erasmus – European Community Action Scheme for the Mobility of University Students). Учасниками проекту стали університети всіх 28 країн Євросоюзу, а також Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Туреччини. Участь студентів і наукових співробітників університетів інших країн не передбачалася.

Тому у 2004 році була започаткована і програма Erasmus Mundus (лат. mundus – світовий, всесвітній), розрахована на громадян країн, які не входили до Євросоюзу.

У 2014 році сім відомих європейських програм, пов’язаних із освітою, наукою та спортом, об’єднались у нову програму – Erasmus+, покликану охопити не лише академічну сферу, а й усі сектори культури: освіту, підготовку та молодіжну політику, спорт. Вона існуватиме з 2014 по 2020 рік. До складу програми увійшли Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus, Youth in Action та інші.

Отже, зараз йтиметься саме про Erasmus+, однією з країн-партнерів якої є Україна та участь у якій доступна для українських студентів і науковців.

Бюлетень Erasmus+

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні