Прес-центр16 березня 2017, 14:03

Умови акредитації виробників м’ясної продукції щодо ввезення її до Іраку

За інформацією Посольства Республіки Ірак (далі – РІ) в Україні, у відповідності до параграфу 7 Постанови Консультативної Ради з питань безпечності харчових продуктів № 194 «Про механізм акредитації скотобоєнь і підприємств з виробництва м'ясопродуктів, що належить до країн-експортерів», а також статті 12 Закону РІ «Про охорону здоров'я тварин» № 32 від 2013 року, акредитація відбувається за наступних умов:

1) починаючи з січня 2017 року, дозволи на імпорт до РІ червоного м'яса, м'яса свійської птиці та похідної від нього продукції видаються лише після акредитації Іракською Стороною скотобоєнь та підприємств м'ясопродуктів, що належать до країн експортерів;

2) починаючи з серпня 2016 року, органи та установи, які мають намір експортувати вищезазначену продукцію до РІ, зобов'язані подавати відповідні заяви на акредитацію до Департаменту Ветеринарії Міністерства Сільського Господарства РІ;

3) імпорт м'ясопродуктів з червоного м'яса та м'яса свійської птиці до РІ відбувається в залежності від епідеміологічної ситуації у країнах-експортерах, оголошеного Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин, а також згідно з нижченаведеними умовами:

- орган, що звертається із заявою про акредитацію, не повинен належати до країн, на які накладено ембарго на імпорт до РІ червоного м'яса, м'яса свійської птиці та необхідної від нього продукції;

- органи, що подають заяви на акредитацію, зобов'язані здійснити оформлення проформ, розроблених Спільною Технічною Комісією з питань акредитації скотобоєнь та підприємств з виробництва м'ясопродуктів;

- органи та установи, які мають намір експортувати червоне м'ясо, м'ясо свійської птиці та похідну від нього продукцію, зобов'язані подати відповідну заяву до Спільної Вищої Комісії з питань акредитації скотобоєнь та підприємств з виробництва м'ясопродуктів при Міністерстві Сільського Господарства РІ лише шляхом звернення до Міністерства Закордонних Справ. Зазначена заява має містити офіційну повну інформацію про орган, що звертається, а також його контактні дані (телефонні номери, електронну адресу);

- органи та установи, які мають намір експортувати червоне м'ясо, м'ясо свійської птиці та похідну від нього продукцію, зобов'язати сплатити внески за реєстрацію їх акредитації до Департаменту Ветеринарії Міністерства Сільського Господарства РІ. Сума внесків обчислюється в подальшому залежно від різновиду наданих послуг;

- Спільна Вища Комісія здійснює розгляд заяв та проформ, які додаються до заяв. На підставі рішення Спільної Вищої Комісії формується експертно-технічна група з представників профільних Міністерств РІ задля виїзної перевірки органів та установ, що подають заяву про акредитацію;

- експертно-технічні групи РІ відвідують господарства, що спеціалізуються на вирощуванні й розведенні великої рогатої худоби і свійської птиці з метою перевірки ступеня їх гігієнічно-санітарного забезпечення; здійснюють виїзні перевірки скотобоєнь та підприємств з виробництва м'ясопродуктів. Строки і програма виїзних перевірок розробляються шляхом узгодження зі Спільною Вищою Комісією;

- звіт про результати проведення виїзної перевірки подається до Спільної Вищої Комісії. Після розгляду звіту Спільна Вища Комісія ухвалює рішення та інформує відповідні органи;

- органи та установи, які подають заяви на акредитацію скотобоєнь та підприємств з виробництва м'ясопродуктів, зобов'язані за власний рахунок покрити витрати, пов'язані з трансфером та перебуванням експертно-технічних груп РІ на території країн, до яких належать зазначені скотобійні та підприємства.