Прес-центр15 листопада 2017, 18:11

В Луганській області проходять заходи в рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні»

14-16 листопада 2017 року делегація Представництва Європейського Союзу в Україні відвідує Сєвєродонецьк та Лисичанськ з офіційним візитом. У рамках візиту відбудеться низка інформаційних заходів.

Одним із таких заходів стала панельна дискусія для представників місцевого бізнесу «Угода про Асоціацію: нові можливості для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні», яка відбулася 14 листопада 2017 року. У заході взяв участь начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Олег Гетманчук.

Під час дискусії прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давід Стулік поінформував учасників про основні чинні програми ЄС з підтримки бізнесу (EU4BUSINESS, COSME, FORBIZ, UopenEU, HORIZON 2020 та інші). Координатор програми «Консультації для малого і середнього бізнесу» Європейського банку реконструкції та розвитку Тимур Халілов окреслив вигоди, які надає Угода про асоціацію з ЄС для бізнесу, можливості залучення консультантів для розвитку малого та середнього бізнесу на грантовій основі в рамках програм ЄБРР.

Олександр Нікітенком, керівник практики тендерного супроводу юридичної компанії «Правое дело» зацікавив присутніх ще одним перспективним напрямком розвитку експортної діяльності – участь у публічних закупівлях країн світу. Він повідомив про найбільш цікаві аспекти виходу на тендерні торги країн світу (реєстрації, необхідна документація, сертифікація, пошук баз даних щодо міжнародних тендерів, особливості участі у тендерних закупівлях різних країн, практичні поради юриста тощо).

Одним із основних питань дискусії стало обговорення обговорення питань виходу на ринки ЄС. Олег Мирошниченко, тренер і консультант з питань експорту на європейські та міжнародні ринки, зацікавив учасників практичними  покроковими діями експортера-початківця щодо пошуку покупців на продукції з використанням торговельної бази даних ЄС, різних аспектів відносин українських виробників з європейськими партнерами (складові надійності партнерства, важливість довготривалості ділових стосунків, можливості проходження відповідного навчання, значення ділової репутації тощо).

За підсумками дискусії начальник відділу зовнішньоекономічної діяльності Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Олег Гетманчук відзначив, що подібні заходи є актуальними для підприємств області, яка традиційно є єкспортоорієнтованою, і підтримка міжнародних експертів щодо навчання підприємців Луганщини з питань виходу на нові ринки є вчасною і необхідною. Також він підкреслив необхідність активної інформаційної підтримки підприємств області в питаннях розвитку експорту та залучення підприємств малого та середнього бізнесу до подібних заходів.   

Найбільш цікава інформація для експортерів-початківців, що була обговорена під час панельної дискусії та відповідні корисні посилання, будуть розміщені у найближчих випусках Щотижневика експортера, з яким Ви зможете ознайомитись на сайті Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації.