Прес-центр15 травня 2018, 10:05

В УКРАЇНІ РОЗМІРКОВУЮТЬ ПРО ЗМІНИ В МИТНОМУ ОФОРМЛЕННІ ТОВАРІВ

Міністерство фінансів України пропонує зменшити витрати часу контролюючих органів та суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності при здійсненні контролю та митного оформлення товарів.

Для цього Мінфін вже розробив відповідний проект постанови, передає прес-служба міністерства.

Зокрема, документом пропонується відмовитися від обов’язкової сертифікації при переміщенні товарів через митний кордон України.

Також передбачено скасування необхідності отримання спеціального дозволу НБУ на ввезення юридичною особою (крім уповноважених банків) в Україну банківських металів та громадянами індивідуальної ліцензії на вивезення фізичною особою за межі України банківських металів.

Постанова покликана створити правову основу для можливості здійснення Держспоживслужбою контролю за додержанням законодавства про харчові продукти, корми, інші продукти тваринного походження.

Ухвалення постанови також має спростити процедуру здійснення фітосанітарного контролю дерев’яного пакувального матеріалу (палет, ящиків тощо), якщо товари, що вивозяться не є об’єктами регулювання, або країна-імпортер не вимагає супроводу об’єктів регулювання фітосанітарними документами при експорті та реекспорті з України.

Також запропоновано вдосконалити процедуру застосування попередніх митних декларацій, зобов’язати контролюючі органи вносити електронні відмітки про здійснення державних видів контролю до системи “єдиного вікна” в найкоротший можливий термін, але не більше ніж 30 хвилин з моменту його завершення.

Також Мінфін пропонує удосконалити процедуру здійснення державного контролю у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів і у сфері ветеринарної медицини шляхом використання електронних ветеринарних документів на ввезення та/або загальних документів на ввезення.

Постанова також покликана скоротити перелік документів/відомостей, необхідних для здійснення митницями попереднього документального контролю харчових продуктів при їх ввезенні на митну територію України, крім транзиту тощо.

Згідно з повідомленням, проект документу підготовлений з метою вдосконалення механізму взаємодії митниць і контролюючих органів при митному оформленні товарів за принципом “єдиного вікна”, гармонізації законодавства України у сфері державного нагляду (контролю), спрощення процедур при митному оформленні товарів.