Прес-центр23 жовтня 2018, 14:10

В Україні вперше презентуються і запускаються регіональні проекти за секторальної підтримки ЄС

19.10.2018 вперше в Україні презентуються і запускаються регіональні проекти за секторальної підтримки ЄС. Це означає, що держава-Україна сприяє регіональному розвитку через ДФРР, через субвенції, через впровадження Державної стратегії регіонального розвитку.

Про це сьогодні під час презентації кращих регіональних стартапів України за участі Керівника відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Представництва ЄС в Україні Фредеріка Куне, представників ОДА та розробників проектів наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Йде мова про реалізацію 70 регіональних стартапів у 16 областях. Це проекти регіонального розвитку, які стали переможцями конкурсу й виграли можливість отримати фінансування за рахунок коштів Програми з секторальної підтримки ЄС, залучених до державного бюджету. Найбільше переможців у Львівській області – 12 та Хмельницькій області – 10. Також перемогли 10 проектів МОН. По 1 проекту захистили Миколаївська, Донецька, Рівненська, Вінницька, Житомирська, Черкаська, Луганська області. Перемогли і по 1 проекту Мінагрополітики та Мінрегіону. Загальна сума фінансування – 616, 1 млн грн.

 «Отримавши перемогу у конкурсному відборі, переможці здобули унікальну можливість за підтримки держави реалізувати проекти, починаючи вже з ідеї. Але ідеї класної з прорахованими кінцевими показниками. Головна ціль всіх проектів, як і нашої реформи децентралізації – розвиток людського потенціалу!», — зазначив Геннадій Зубко.

Він підкреслив, що більшість проектів-переможців розроблена за такими важливими напрямками як інноваційна економіка та інвестиції, розвиток сільських територій та людського потенціалу. Саме вони, на його думку, є тим потужним стержнем, який дозволяє розвивати всі галузі життя.

«Серед проектів-переможців багато проектів за напрямом розвиток туризму. Це важливий напрямок. Там де впроваджуються проекти з розвитку туризму надходять реальні інвестиції, залучаються нові технології, відкриваються нові бізнеси, створюються нові сервіси з новими робочими місцями», — зазначив Геннадій Зубко.

П’ятий напрямок — загальноукраїнська солідарність. «Це питання єдності держави, і воно є вкрай актуальним. В умовах російської агресії та внутрішньої політичної напруги, питання солідарності  виходить на перший план. Бо без солідарності подальший рух і розвиток України як успішної європейської держави неможливий! », – підкреслив урядовець.

Нагадаємо, 19.07.2016 р. було підписано Додаткову угоду між Урядом України та Європейською Комісією до Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України (ENPI/2013/024-517), завдяки якій для підтримки реформ у сфері регіонального розвитку та децентралізації було залучено від ЄС бюджетну підтримку України. Україна отримала перший транш у розмірі 23 млн євро – понад 651 млн грн. Тобто з’явився ще один фінансовий ресурс та інструмент для розвитку регіонів. Цей ресурс повинен максимально ефективно і прозоро працювати на розвиток регіонів, а за можливість його отримати регіони повинні змагатись. Тому було оголошено конкурс регіональних проектів. Головний критерій: щоб кожний проект в результаті реалізації досягав зростання індексів конкурентоспроможності регіону та регіонального людського розвитку.

ДЖЕРЕЛО