Прес-центр2 червня 2017, 10:06

Запроваджується європейська система контролю якості продуктів

Визначено правові й організаційні основи державного контролю за дотриманням операторами ринку законодавства про харчових продуктах, кормах, здоров'я і благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження при їх ввезенні (пересиланні) на митну територію України.

Для організації і здійснення державного контролю, в тому числі на державному кордоні України, створюється компетентний орган у сфері державного контролю.

Компетентний орган буде проходити щорічний зовнішній аудит, а його посадові особи - підвищувати кваліфікацію.

У разі ризику для життя і здоров'я громадян перевірка суб'єктів господарювання буде здійснюватися без попередження. У той же час з'являться додаткові можливості по забезпеченню прав бізнесу, ліквідації корупційних ризиків, зокрема шляхом проведення відеофіксації процедури інспектування не тільки інспекторами Держпродспоживслужби, але і суб'єктами господарювання.

Крім того:

- встановлено порядок розрахунку вартості заходів державного контролю, що фінансуються операторами ринку;

- регламентована відповідальність за незаконні рішення, дії та бездіяльність посадових осіб компетентного органу та уповноважених осіб;

- встановлені фіксовані розміри штрафів, які можуть накладатися на операторів ринку;

- передбачено внесення відомостей до реєстру країн і потужностей, з яких дозволяється ввезення харчових продуктів і кормів в Україну.

Закон про державний контроль, який здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпеку і якість харчових продуктів та кормів, здоров'я та благополуччя тварин (проект № 0906) Верховна Рада України ухвалила 18 травня 2017 року. На цей час його направлено на підпис Президенту України.

Очікується, що прийняття законопроекту забезпечить прогрес у виконанні Україною зобов'язань за Угодою про асоціацію з ЄС і дозволить побудувати ефективну систему контролю, завдяки якій кожен споживач буде захищений від придбання небезпечних харчових продуктів.

 

*- при підготовці матеріалу використана інформація Харківської ТПП