Прес-центр3 травня 2018, 15:05

Заява ЄС щодо Всесвітнього дня свободи преси

Заява Високої представниці ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Федеріки Моґеріні від імені Європейського Союзу з нагоди Всесвітнього дня свободи преси, 3 травня 2018 року

3 травня ми відзначаємо Всесвітній день свободи преси у важкі для журналістики часи. В усьому світі свобода слова та свобода преси перебувають під загрозою.

Напади на медіа та журналістів - це напади на демократію, на свободу всіх нас. Ми вшановуємо всіх журналістів у Європі та світі, які втратили життя, виконуючи свою роботу. Ми закликаємо всі країни засудити насильство над журналістами, вжити заходів із покращення безпеки журналістів, а особливо жінок-журналісток, а також притягнути до відповідальності виконувачів та замовників таких насильницьких дій.

Як визначено в Хартії основних прав ЄС, цінності демократії, прав людини та верховенства права, а також вільні плюралістичні медіа є основою Європейського Союзу. Свобода преси відіграє ключову роль у забезпеченні ефективного державного управління, прозорості та підзвітності. Незалежна журналістика надзвичайно важлива для гарантування відповідальності держав та моніторингу демократичних процесів. Вільні, різноманітні та незалежні медіа - присутні як в мережі інтернет, так і поза нею - є стовпами плюралістичного та відкритого суспільства. На них лежить велика відповідальність із гарантування перевіреної та точної новинної інформації для суспільства.

Забезпечення свободи слова є частиною політики ЄС та його програм розвитку. Законодавство, політика та інструменти ЄС розроблено так, щоб посилювати свободу медіа у союзі, а також сприяти прозорості, достовірності та різноманіттю інформації онлайн. ЄС продовжить фінансувати проекти в третіх країнах, які посилюють якість журналістики, забезпечують доступ до публічної інформації та свободу слова.

Ми будемо послідовно засуджувати насильство над журналістами, а також в рамках двосторонніх контактів з третіми країнами та на багатосторонніх і регіональних форумах виступати проти будь-якого закону, регламенту чи політичного тиску, який обмежує свободу слова. Ми будемо здійснювати конкретні кроки для попередження та реагування на напади проти журналістів та блогерів. Зокрема, ми будемо надавати надзвичайну допомогу для захисту правозахисників, які перебувають у небезпеці, інколи шляхом переселення в інше місце.

Сьогодні ми підтверджуємо рішучість ЄС захищати та сприяти свободі думки та слова. Це права, якими має користуватись будь-хто та будь-де. Їх основою є принципи рівності, недискримінації та універсальності. Їх мають забезпечувати медіа, як всередині наших кордонів, так і поза ними.
Англомовний текст заяви можна знайти тут

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні