Прес-центр12 листопада 2018, 10:11

Заява Високого Представника від імені ЄС щодо «виборів» у так званих «Луганській Народній Республіці» та «Донецькій Народній Республіці»

Європейський Союз підтверджує свою повну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Європейський Союз нагадує, що виконання Мінських угод всіма сторонами залишається ключовою умовою для стійкого політичного врегулювання конфлікту на сході України та підкреслює  відповідальність Російської Федерації в даному питанні. ЄС вітає рішення України про продовження дії Закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей до кінця 2019року.

Нагадуючи про нашу заяву від 5 листопада 2014 року, ЄС вважає "вибори", які були заплановані на 11 листопада 2018 року на непідконтрольних уряду територіях так званої "Луганської Народної Республіки" та "Донецької Народної Республіки",  незаконними та нелегітимними, та не визнає їх. ЄС засуджує ці "вибори", оскільки вони суперечать міжнародному праву, підривають зобов'язання сторін за Мінськими угодами та порушують суверенітет і законодавство України. Мінські угоди передбачають проведення виключно місцевих виборів в рамках українського законодавства, а також згідно зі стандартами та за умови моніторингу ОБСЄ. Згадані причини роблять ці так звані "вибори" недійсними.

Ми очікуємо, що Російська Федерація максимально ефективно використає свій значний вплив на сепаратистів, яких вона підтримує. Положення Мінських угод повинні бути негайно виконані в повному обсязі, включно з повним припиненням вогню та відведенням важкого озброєння, з метою створення необхідних умов для перехідного процесу шляхом проведення місцевих виборів, передбачених цими угодами.

ЄС підтримує зусилля Франції та Німеччини в рамках Нормандського формату, а також Тристоронню контактну групу та ОБСЄ в їх сприянні імплементації Мінських угод.

За інформацією Представництва Європейського Союзу в Україні