Прес-центр5 жовтня 2017, 11:10

Зустріч з делегацією Посольства Латвійської Республіки в Україні

04 жовтня 2017 року у приміщенні облдержадміністрації відбулася зустріч голови облдержадміністрації Юрія Гарбуза, заступника голови облдержадміністрації Ольги Лішик та заступника директора Департаменту - начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Костянтина Мєшкова з делегацією Посольства Латвії в Україні, а саме: Іреною Путнинею - радником, заступником Посла Латвійської Республіки в Україні, полковником Еріксом Наглісом - аташе з питань оборони Посольства Латвійської Республіки в Україні, Елмарсом Плявіньшем -   головним капеланом Національних збройних сил Латвійської Республіки та Айвисом Мирбахсом - директором Центру молодої гвардії та інформації Міністерства оборони Латвійської Республіки.

Представників  Посольства Республіки Латвії в Україні супроводжували працівники Національної гвардії України.

Метою зустрічі було обговорення питань щодо співпраці з цивільним населенням Луганської області у сфері гуманітарної допомоги, сумісної координації та практичних напрямків співпраці з питань безпеки незахищених верств населення у зоні проведення АТО,  підтримки та сумісної співпраці щодо створення сприятливого середовища для військово-патріотичного виховання молоді.

На початку зустрічі Юрій Гарбуз привітав представників Посольства Латвійської Республіки в Україні та розповів,  що незважаючи на обставини, що склалися на Луганщині, область продовжує розвиватись та залучати інвестиції у привабливі галузі економіки регіону. "Ми високо цінуємо підтримку наших іноземних партнерів, що надають як фінансову так і соціальну підтримку мешканцям Луганщини", - наголосив голова облдержадміністрації.

Нещодавно, між Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Луганською облдержадміністрацією – обласною військово-цивільною адміністрацією та офіційною агенцією Уряду Канади з укладення міжнародних контрактів Канадською комерційною корпорацією  було підписано Меморандум про порозуміння щодо майбутньої співпраці у галузі відновлюваної енергетики, сонячних електростанцій та мікромереж, адже на сьогодні питання енергобезпеки є пріоритетним та потребує подальшого розвитку.

Ірена Путниня подякувала за можливість обговорити вищезазначені питання та повідомила, що відносини між Україною та Республікою Латвія носять дружній характер та мають давню історію співробітництва. Заступник Посла Республіки Латвія розповіла про намір надання допомоги мешканцям Луганщини, розвитку малого та середнього бізнесу, обміну досвіду та інших питань. У серпні цього року урядом Республіки Латвії виділено 35 млн.євро на реабілітаційні програми.

Підчас зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрямки інвестування та подальшого співробітництва. Заступник Посла Республіки Латвії в Україні повідомила про гуманітарну допомогу, яку доставила делегація - 3 вантажівки з дитячим зимовим та літнім одягом, текстильними виробами, постільної білизною тощо.

Окремою темою, що обговорювалась підчас зустрічі була важливість військово-патріотичного виховання молоді. Айвіс Мірбахс розповів про досвід Латвії у цьому питанні. Жвава дискусія та переговори пройшли в дружній, діловій та конструктивній формі.